Spektakulær og fantastisk oase på La Gomera

Fra flere af huller på Tecina-banen ligger vulkanen Teide som en fantastisk kulisse. Foto: Tecina Golf

Tecina-hotellet og golfbanen på den lille, men bjergrige kanariske ø er ferie og golf bogstaveligt talt på øverste hylde. Fra samtlige 18 huller er udsigten ud over Atlanterhavet og med Teide på nabo-øen Tenerife ganske enkelt betagende.

La Gomera, Spanien: Den lille kanarie-ø La Gomera var indtil 2003 ikke kendt af golfere.

I årtier har det været nationalparken Garajonay samt et væld af afmærkede vandreruter, som har trukket turister til øen.

Men siden 2003 har øen også tiltrukket golfspillere, som på Tecina-banen får sådan én på opleveren. Det er ikke bare selve golfbanen, som kan karakteriseres som middelsvær, der er opsigtsvækkende. Naturen og omgivelserne er ganske enkelt storslående.

Hul 14 er et langt par 3 hul på omkring 190 meter fra gul tee. Foto: GolfXtra

Tecina Golf ligger små tre kvarters kørsel hen over øens snoede landeveje fra havnebyen San Sebastian, hvor hurtigfærgen fra Los Cristianos på Tenerife ankommer flere gange dagligt. Det var i øvrigt her i havnen, at Columbus kastede anker for at laste forsyninger og drikkevarer, inden han fortsatte længere vestpå over Atlanten for at opdage Amerika.

LÆS MERE: Hotel Jardin Tecina er en sand perle på La Gomera

Sammen med Hotel Jardin Tecina udgør golfbanen en fantastisk oase skabt helt ude ved skrænterne på dramatiske klippevægge. Det er den norske Olsen-koncern, som har udtænkt hele projektet tæt ved den lille fiskerby Playa de Santiago.

Historien om Olsen

Historien om Olsen-familiens forretningsaktiviteter på de kanariske øer går tilbage til begyndelsen af 1900-tallet. I 1904 var Thomas Olsen – bedstefar til den nuværende direktør Fred. Olsen – en driftig landmand på sydsiden af La Gomera – den næstmindste af de kanariske øer. Han grundlagde sejladser fra øen, så produktionen af bananer og tomater fra området La Lomada Tecina kunne eksporteres til en række europæiske lande.

Udsigten ned over hul 10, hvor det ser ud som om, at green ligger helt ude ved havet. Men det er synsbedrag. Men smukt er det. Foto: GolfXtra

Tiden gik, og Olsen-familien forblev taknemmelige over for den lokale befolkning på La Gomera. En del af profitten fra sejlruterne gik tilbage til området, hvor der blev investeret. I 1987 etableredes Hotel Jardin Tecina, og i 2003 blev den fantastiske golfbane Tecina åbnet med en spektakulær udsigt fra samtlige huller ud over Atlanterhavet. Fra flere huller kan vulkanen Teide på Tenerife ses med sin enorme silhuet.

Mere end 1.000 arbejdspladser er der blevet skabt med disse investeringer, og Fred. Olsen Lines står for en stor del af færgetrafikken mellem Tenerife og La Gomera samt til La Palma.

Steel har designet

Donald Steel fik opgaven med at designe banen. Han er kendt viden om – ikke mindst fra St. Andrews-banen Jubilee Course samt Bom Sucesso-banen ved Odibos i Portugal. Opgaven på La Gomera var markant anderledes, end hvad han ellers har arbejdet med.

Hul 9 er et godt eksempel på blandingen af korte og lange par 4 huller. De langtslående kan nå green på dette 230 meter korte hul. Foto: GolfXtra

Tecina-banen er anlagt på en bjergside, hvor første tee ligger højt oppe, og så begynder nedstigningen ellers. 175 meter er der i højdeforskel. De fleste huller spiller nærmest på tværs af bjergsiden, hvor der er flyttet så megen jord, at der reelt spilles på hylder. Men der er flere uforglemmelige huller, som spiller direkte ned af bjerget ud mod havet, og det er de huller, som virkelig mejsler sig ind på nethinden.

Det begynder allerede på hul 2, hvor der slås ned af en skrånende fairway. Hullet er på kun 310 meter. Longhitterne har på grund af den store højdeforskel reelt mulighed for at slå ned på green, men det mest sikre er dog at få bolden ned på fairway, så der kun er et kort jern ind.

Signaturhullet er hul 4 – et par 3 hul med masser af udfordringer og en dramatisk slugt ude til venstre. Foto: GolfXtra

Signaturhullet

Hul 4 er én af banens signaturhuller; et par 3 hul med 169 meter fra gul tee. Det bliver ikke ret meget smukkere. Der skal slås ud over en ravine, og nede ved green er der en bunker i højre side, mens et slag i venstre er ensbetydende med en mistet bold. Hele vejen i venstre går det lodret ned i det uendelige.

Banen har en skøn, skøn blanding af korte og længere huller. Hulforløbet giver spilleren en særdeles varieret oplevelse, og særligt fra hul otte til og med hul 13 er der fantastiske oplevelser med højdeforskelle og flere huller med risk-and-reward muligheder.

Hul 10 glemmes nok aldrig. Teestedet ligger højt oppe i en træbevoksning, og fairwayen skråner faretruende mod venstre. Længst ude skimtes en skråning, som kommer i spil i andetslaget ned mod green. Oppe fra teestedet er det som om, at green bæres oppe af havet. Men det er rent synsbedrag, for havet er slet ikke i spil. Oceanet danner imidlertid et bagtæppe, som der skal ledes længe efter. Hul 10 kræver omtanke, strategi og for alt i verden ingen løse slag.

En bogey på dette 362 meter lange par 4 hul er en rigtig god score.

Vegetationen på banen er et kapitel for sig. Masser af bananplanter er der rundt ved flere af hullerne og minder om, hvad det hele engang handlede om. Men der er også en lang række høje træer, palmer, blomstrende og farverige hibiscus, bougainvillaer og endda julestjerner.
De uforudsigelige hældninger på greens har taget mange spillere ved næsen. Greens er svære at læse, og det kan nærmest kun skyldes opbygningen på bjergsiderne. Flere af greens kan se nærmest helt flade ud, men når bolden først sættes i gang, så er ikke så få blevet forbløffet.

Lige ved siden af golfbanen ligger det herlige Tecina Jardin-hotel med alle former for afslapning og flere restauranter. Foto: GolfXtra

Efter nedstigningen gennem de 18 huller, som rent faktisk sagtens kan gås, venter det lille hyggelige klubhus. Fra terrassen er havet rykket nærmere.

La Gomera skal opleves. Og banen kan sagtens spilles i en hel uge.

 

Af Jørgen Schultz
på La Gomera, Spanien