500 året for renæssancen fejres i Loiredalen med madfestival

Fra maj til september fejres renæssancens 500 år med en madfestival i Loiredalen med dens mange slotte. Foto: Atout France

Med dette års fejring af 500 året for renæssancen i Loire Dalen byder området på et væld af fantastiske oplevelser. De fleste af dem foregår på og omkring de smukke slotte ved Loire floden. Programmet byder på musikoplevelser, historisk gastronomi og særudstillinger i de skønne haver.

Loire, Frankrig: Der går en renæssanceånd gennem Loiredalen i Frankrig… lige ned til tallerkenen! Hvad har en artiskok, en gaffel og ingefær tilfælles?

Disse tre genstande dukkede op i renæssancen og revolutionerede borddækningen og gastronomien i Loiredalen! 500 år efter har restauranterne i regionen valgt at fejre denne kulinariske arv fra det 16. århundrede ved at give gæster fra det 21. århundrede en smagsoplevelse.

Loiredalen har en lang række varierede og spændende golfbaner. Men uden for banen er der sommeren igennem fokus på 500 året for renæssancen.

42 restauranter er med

42 restauranter deltager i kampagnen ”Goût de Renaissance” (en smag af renæssance), hvor de fra maj til september tilbyder gæsterne renæssancemenuer. Dengang var krydderier såsom kanel, kryddernellike, safran, muskatnød og ingefær en meget vigtig del af madlavningen. De fandtes i stort set alle retter, endda også i den søde kryddervin Hypocras, som serveres kold sammen med retterne. Sukker var også en meget værdsat ingrediens, både i søde og salte retter. Kandiserede frugter og frugtflæsk blev serveret som dessert. Men dengang var sukker, såvel som krydderier, også – og måske især – en måde at skille sig ud socialt.

Menuerne ”A Taste of Renaissance” som restauranterne foreslår indeholder derfor produkter og opskrifter fra renæssancen. Asparges i sauce, linsesuppe, auberginekage, kyllingefrikassé med citron, kyllingeleverspyd, vinkandiserede pærer… er blot nogle af de retter, som du kan få mulighed for at smage på!

Haverne fejres

Der er ikke kun madfestival rundt i Loiredalen. Også haverne ved de mange slotte har et væld af arrangementet sommeren igennem.

Det skyldes, at haverne for 500 år siden undergik en kæmpe forvandling. Ud med lukkede haver med aromatiske planter, ind med store arealer, perspektiver, bede med geometriske mønstre, prydende springvand og vandkaskader! Denne nye havekunst kom direkte fra Italien og forvandlede Loiredalen til ”Frankrigs have”, som vi kender den i dag.