Dramatisk golf på Porto Santo

Siganturhullet på Porto Santo er hul 13 - et herligt, men udfordrende par 3 hul. Foto: Porto Santo Golfe

De tre huller 13, 14 og 15 på Porto Santo – naboøen til Madeira – er blandt de mest spektakulære og smukkeste i Europa.

Porto Santo: Hvad gør en lille ø med et indbyggertal på 5-6000 for at tiltrække turister; Ofte er det en golfbane, som bringes i spil som et udviklingsprojekt. Sådan har det også været tilfældet på Porto Santo, hvor kundeunderlaget på øen egentlig slet ikke burde være stort nok til at gøre banen til et rentabelt projekt.

Men Porto Santo har villet det anderledes. Her venter der gæsterne en bane med en kvalitet og i en stand, som ikke gør det overraskende, at Europa Tourens Madeira Island Open flere gange har været afviklet her.

Designet af Seve

Det er heller ikke nogen hr. hvem-som-helst, som har designet banen. For at skabe mest mulig opmærksomhed blev det den tidligere spanske storspiller, Severiano Ballesteros, der blev hidkaldt for at være med til at sætte stregerne til banen.

Ballesteros var manden, som om nogen var medvirkende til, at Ryder Cup – duellen mellem Europa og USA – i 1997 for første gang blev flyttet fra de britiske øer til kontinentet. Som en hyldest for Ballesteros’ mange bedrifter blev Ryder Cup henlagt til Valderrama i det sydspanske.

Det absolutte højdepunkt på Porto Santo-banen, hvorfra der er udsigt over til Madeira, er de tre huller 13, 14 og 15. Nærmest parallelt med det 160 meter lange par 3 hul på 13. ligger kystlinjen som en faretruende afgrund, og omkring 150 meter nede skyller meterhøje bølger ind mod klippesiderne.

Fascinerende natur

Men de tre huller er ikke blot fascinerende natur. Golfmæssigt er der så sandelig også udfordringer, for ud over afgrunden ud til det brusende hav er der tillige kløfter, hvor ikke så få bolde er havnet. Bolde, der havner uden for fairway, kan samtidig volde kvaler i jordbundsforhold med en blanding af smukke, men drilske planter samt sten.

Specielt på bag ni er der masser af dramatik på Porto Santo-banen – designet af Seve Ballesteros. Foto: Porto Santo Golfe

Og så har banen – set fra lokalbefolkningens synspunkt – også den kvalitet, at den er anlagt i respekt for den særprægede natur.

Turen fra Madeira til Porto Santo kan foregå på to måder: Enten med fly direkte fra Danmark; eksempelvis med Primo Tours.

Men også gæster på Madeira har mulighed for at tage turen med færgen fra havnen i Funchal. Omkring to en halv time tager overfarten. Færgen sejler fra Funchal om morgenen og returnerer igen om aftenen. Så det er muligt at nå en golfrunde og så nå tilbage inden sengetid.

Ud over de 18 huller på banen, som er ikke mindre end 6434 meter fra de bagerste klodser, er der også en særdeles fornem ni hullers par tre bane.

I klubhuset er der ud over restaurant og proshop tillige muligheder for sauna, jacuzzi og tyrkisk bad.
Yderligere oplysninger på webadressen:

Yderligere info: Porto Santo Golfe

 

Af Jørgen Schultz
på Porto Santo