Wachau er hjemsted for intense og komplekse hvidvine

En enestående natur med klipper, stjele vinterrasser og Donau omgiver Wachau. Foto: Egon Mark / ÖWM

Den østrigske by Wachau rummer i omegnen af 1400 hektar vinmarker tæt ved Donau. Området indbyder også til vandre- og cykelture, og flere golfbaner er der også i nærheden.

Hvis du er til et godt glas hvidvin baseret på druerne Grüner Veltliner eller den mere internationale Riesling, så er byen Wachau et rigtigt godt bud, når det gælder vin i Østrig.

Det er særligt druerne Grüner Veltliner og Riesling, som har det største lagringspotentiale i floddalen ved Wachau. Foto: Robert Herbst / ÖWM

Wachau – erklæret verdenskulturarv i et rigtigt feel-good-landskab – ligger i den smalle Donau-dal. I Wachau har hver eneste kilometer sin egen charme, vinbønderne, historien og de mange særlige kendetegn. Den cirka 35 km lange floddal mellem Krems og Melk er en af ​​de smukkeste regioner i Europa. Nogle af de bedste vinstokke i landet trives på de solbeskinnede Donau-bredder.

Middelalderborge over vinmarkerne nærmest skuer ned til Donau, som snor sig gennem dalen med ro og elegance. Forbi landsbyerne Spitz, Weißenkirchen og Dürnstein. Floden sikrer et behageligt klima og giver mulighed for at opleve regionen ved vandet. Derfra har de besøgende den bedste udsigt over dette unikke landskab med dets stejle og trappede vinmarker, skove, frugtplantager og historiske bygninger.

Vinområdet Niederösterreich ligger i det nordøstlige hjørne af Østrig.

Unik kombination

Særprægede vine vokser på vinmarkerne. Den unikke kombination af jordbund, klima og også vindyrkning afspejles i den beskyttede oprindelsesbetegnelse “Wachau DAC”. Fra 2020-årgangen er der tre niveauer af regionstypiske vine.

Diversiteten i Wachau afspejles på det regionale og lokale vinniveau, for udover den velkendte Riesling og Grüner Veltliner skal druerne Neuburger, Pinot Blanc og Muskateller ikke underkendes. En vingårdsbetegnelse er dog kun forbeholdt Grüner Veltliner og Riesling – berømt for deres ekstraordinære lagringspotentiale. Specialfunktionen “Wachau DAC” må kun høstes med håndkraft.

Et idyllisk blik ned over landsbyen Spitz, hvor vinmarkerne er trukket i efterårsfarverne. Foto: FDM Travel

Området egner sig også til vandre- og cykelture, og for golfspillere er der kun 30 kilometer ind til Europa Tour-anlægget, Diamond Country Club.

Af Jørgen Schultz