Asparges er det hvide guld i Tyskland

Asparges er det hvide guld i Tyskland, og sæsonen fortsætter frem til juni. Foto: Tysk Turist Information

Klar – parat – asparges. Sådan hedder det blandt andet på Niedersächsische Spargelstraße, som er forbundsrepublikkens længste rute med de karakteristiske asparges-marker. Men også i det nordtyske er der mange muligheder.

For alle dem, som kører rundt i Tyskland i foråret og forsommeren for at spille golf, er der uden for banerne højsæson for en kulinarisk oplevelse med asparges.

Tysklands hvide guld er netop de hvide asparges, som i de næste mange uger får folk til at gå amok i retter, der gør grøntsagen til hovedrolleindehaver og reducerer kød til en biting.

Slutter i juni

Aspargessæsonen begyndte i april. Delstaterne Niedersachsen og Baden har hver sin ferierute, der kredser om asparges. Niedersächsische Spargelstraße er den længste. Langs rutens 750 kilometer vil man genkende de karakteristiske aspargesmarker med række efter række af forhøjninger, der er pakket ind, fordi den værdifulde hvide sag skal vokse inde i mørket. Hver femte tyske asparges avles i Niedersachsen. Undervejs langs aspargesruten er der aspargesboder og gårdbutikker, og i sæsonen er det svært at finde en restaurant, der ikke har asparges på menuen.

Også i det nordtyske tæt ved grænsen til Danmark er der fokus på asparges.

Aspargessæsonen slutter i juni og overlapper med friske jordbær, som serveres til dessert – eller kreativt sammen med asparges. Den mest almindelige servering er lige så lækker, som den er enkel: dampede hvide asparges serveret med hollandaisesauce eller smeltet smør, måske nye kartofler og lidt landskinke.

I glasset vil mange bede om at få skænket et glas kølig Sylvaner fra Franken. Men også den klassiske Riesling-drue gør sig godt.

Af Jørgen Schultz