God whisky? Jamen, det finder man da i Tyskland

Spreewood er blown af mulighederne, når det gælder tysk whisky. Foto: TMB-Fotoarchiv/Malte Jaeger

Forbundsrepublikken Tyskland er ikke blot en stor golf-nation. Lidt overraskende er der også masser af destillerier, der kan besøges for at smage på whisky.

Tyskland har flere destillerier end Skotland, for landet har en lang tradition for whisky. Flere findes i den naturskønne delstat Brandenburg tæt på Berlin, og er en oplagt destination til et roadtrip i de gyldne dråbers tegn.

Whisky? Jamen, det er da noget, man skaber i det skotske højland.

Ikke helt, for Tyskland har faktisk flere destillerier end Skotland. 250 for at være helt præcis, hvilket er dobbelt så mange som skotterne. Til gengæld er den tyske whisky ikke så kendt, og derfor er der ikke nær så mange whisky-turister som i Skotland.

– Interessen for tysk whisky er stigende, og da der ligger flere gode destillerier i nærheden af Berlin, er det en oplagt destination for whisky-elskere, der er nysgerrige på andet end det skotske højland, siger turistchef Bo Schou Lauridsen fra Tysk Turistinformation i en pressemeddelelse.

Destillationskunsten har en lang og rig tradition i Brandenburg – her er de første destillerier dokumenteret for mere end 600 år siden. I 1850 fik Schönermark i Uckermark-regionen også et destilleri, da den preussiske greve von Redern lod et gods bygge med tilhørende godsbrænderi. Lige fra begyndelsen blev destilleriet i den lille landsby i Uckermark brugt til at destillere korn til brændevin. Uckermark har altid været betragtet som Brandenburgs kornkammer, og er det stadig i dag.

Ofte er der tilsat rug i den tysk whisky-produktion. Foto: TMB-Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Preussisk whisky-destilleri (Uckermark)

Kun den bedste bygmalt fra økologiske marker anvendes til fremstilling af Single Malt, en udvalgt økologisk whisky fra Uckermark-regionen. Preussischer Whisky Organic er således en af de få ’single malts’ i verden, der fås i økologisk kvalitet og den er ufarvet og ikke kølefiltreret.

Det imponerende destilleri ligger i en kærligt restaureret hestestald i den lille landsby Schönermark. Da ejeren, Cornelia Bohn, opdagede destilleriet og hestestalden ved årtusindskiftet, var det kærlighed ved første blik.

Spreewood Distillery (Spreewald)

I den sydøstlige del af Brandenburg ligger Spreewald med sin lagunelignende vandlabyrint, et landskab helt enestående i Europa og under særlig beskyttelse af UNESCO. Befolkningen her lever efter de gamle traditioner og er stolte af deres regionale produkter fra håndværk og landbrug. Men disse omfatter ikke kun de berømte Spreewaldagurker, de omfatter også whisky.

Glina Whisky Distillery (Havelland)

For Michael Schultz er whisky ikke bare en drink, for ham er whisky en livsstil. Han og hans team har gjort det til deres mål at producere den måske bedste whisky i Tyskland.

Familievirksomheden i Glindow-distriktet i Werder (Havel) blev grundlagt i 1991. Det er dog ikke kun whisky der sælges, her sælges også andre af gårdens produkter som f.eks. frugtvin, brandy, likør og gin. Alle disse hjemmelavede produkter kan smages og købes i Destilleriets gårdbutik, og i den tilhørende restaurant “Schultz’ens Siedlerhof” inviteres til arrangementer og whiskyaftener. Det er også muligt at få en rundvisning i destilleriet efter aftale.

Grumsiner Distillery

Grumsiner Distillery ligger i udkanten af Grumsin, der også er på UNESCO’s verdensarvsliste. Her kan whiskey-smagning let kombineres med en vandretur gennem det eventyrlige bøgeskovsområde, og destilleriet er da også opkaldt efter Grumsin-skoven. Varemærket er en mammut, som henviser til det særlige landskab i området, formet af istiden. Derfor sælges whiskyen fra landsbyen Altkünkendorf under navnet “Mammoth”.

Af Jørgen Schultz