Salobre’s masterplan med sans for bæredygtighed

Ud over det bjergrige landskab med masser af slugter og skråninger er der også en del vand i spil på Old Course. Foto: GolfXtra

Den kendte resortbane på sydsiden af Gran Canaria har reduceret sine 36 huller til nu at omfatte 27 huller – fordelt på tre sløjfer. Og så er der sat foranstaltninger igang, så behovet for vanding reduceres.

På Salobre – det kendte resort-anlæg oppe i bjergene på sydsiden af Gran Canaria – har de en plan; en Masterplan.

Da lufthavnen i Las Palmas i forbindelse med Covid 19-pandemien i begyndelsen af 2020 nærmest blev lagt øde, blev der taget en hurtig beslutning af ledelsen på Salobre. North Course længst oppe i bjergene blev lukket – og er ikke blevet åbnet igen som en 18 hullers bane.

Det femstjernede Salobre Hotel Resort & Serenity er et femstjernet luksushotel med udsigt ud over store dele af Old Course. Hotellet blev åbnet i 2005. Foto: GolfXtra

I stedet har Salobre reduceret antallet af huller på resortet til at omfatte tre sløjfer på i alt 27 huller. De 18 huller på Old Course, som tidligere var kendt som South Course, er bevaret, mens det i efteråret 2022 blev officielt besluttet kun at arbejde videre med de ni af hullerne på den dramatiske nordbane. Det er de tidligere huller 1, 2 og 3 samt 13, 14, 15, 16, 17 og 18. Samtidig blev der foretaget et navneskift, så North Course blev til New Course.

Ny masterplan

Salobre Hotel Resort & Serenity, som udover golfanlægget også omfatter et 5-stjernet hotel, er ejet af Grupo Satocan. Bygge- og entreprenørfirmaet har hovedkvarter i Las Palmas på nordsiden af øen.

Corona-krisen betød, at ledelsen valgte at tænke helt nyt, og der blev taget kontakt til golfarkitekten David Williams med det formål at få udarbejdet en helt ny strategiplan for Old Course.

Det korte 10. hul – et kort par 4 hul – er et af eksemplerne, hvor arkitekten David Williams har fjernet en del græs og erstattet det med Picon-sandet. De langtslående har muligheder for at drive green. Foto: GolfXtra

Det er særligt de knappe vandressourcer på Gran Canaria, som fik David Williams til at gøre sig tanker om, hvordan behovet for vanding kunne reduceres. I samarbejde med golfdirektør på Salobre, Alejandro Gonzalez, blev det besluttet at udarbejde en masterplan med mål og beskrivelser for renoveringen rundt på de 27 huller. Samtidig er det en masterplan, hvor bæredygtighed er i fokus.

Masterplanen lå klar i slutningen af 2022, og ude på banen er der sat gang i ændringerne i sommeren 2023, hvor der er lavsæson, når det gælder golfturismen på de kanariske øer.

Rundt ved Old Course på Salobre-resortet er der i sensommeren 2023 gang i de store byggekraner. Resortet udvides med en lang række nye ferieboliger. Foto: GolfXtra

Græs erstattes af lokalt sand

Der er investeret stort i agronomisk kunstvanding, og for at minimere behovet for vanding er der blevet fjernet store græsarealer, som i stedet erstattes af det såkaldte picón – en form for sand, som stammer fra kanarieøerne. Picón skal kun vandes sporadisk for at forhindre, at det bliver så hårdt, at spillerne vil opleve, at bolde, der rammer de pågældende områder, ikke blot springer langt ud i de mange slugter og bjergskråninger, som præger Salobre.

For at være sikker på, at sandet er brugbart som underlag, er der tilsat små mængder af cement for at give den nødvendige fasthed. Afslutningsvis bliver overfladen jævnet med en fem tons tung tromle. Sandet vil herefter blive vandet hver fjerde dag – og udgør et ganske fint underlag at slå bolden fra.

Med det redesign, som David Williams har udtænkt, vil de optimale landingsområder fortsat være grønne fairways med græs, men fra teestedet får en række af hullerne visuelt et helt andet og mere udfordrende udseende.

Udover at fjerne tusindvis af kvadratmeter græs er der samtidig sat gang i opbygning af ny bunkere, og det er et arbejde, som har fyldt meget i løbet af sommeren 2023.

Selv om hele området omkring Salobre også omfatter hundredvis af ferieboliger – små og større villaer -, så bygges der fortsat. Coronakrisen har, når det gælder opførelsen af flere boliger, for længst sluppet sit tag heroppe i bjergene. Omkring ti kilometer er der ind til Maspalomas.

Netop byggeriet af flere boliger betyder, at David Williams også har kig på ændringer af nogle af teestederne på Old Course. Det skyldes, at der ikke skal gås på kompromis med sikkerheden, når golfspillerne sender deres drives afsted.

Hul 3 på New Course – her set fra green – er første møde med et utal af udfordringer. Foto: GolfXtra

Golf på vulkaner

David Williams har stor respekt for forskellene mellem Old Course og så de ni huller, som er valgt oppe på New Course. Old Course er en typisk resortbane, som hovedsageligt at omgivet af boliger. Helt anderledes er de ni huller længst oppe. Hullerne her ligger derimod i et vildt og utæmmet landskab med fantastiske udsigter – med få undtagelser fuldstændig uden bygninger. Det er i nærmest bogstaveligt forstand golf på vulkaner.

Flere af hullerne oppe på New Course er forholdsvis korte, men det betyder på ingen måde, at hullerne er lettere. For i flere tilfælde er der dramatiske raviner og slugter, som skal forceres. New Course’s ni huller er dermed markant anderledes, og Salobre er ikke rigtig oplevet, hvis ikke alle 27 huller er spillet.

Salobre har ikke blot ændret karakter. Ejerne har samtidig taget hånd om bæredygtighed.

 

Af Jørgen Schultz
på Gran Canaria