Det historiske vingesus på Bandama

Den gigantiske vulkanslugt har givet navn til Bandama-banen tæt ved Las Palmas.

Real Club de Golf de Las Palmas er det officielle navn. Men på kanten af den enorme vulkanslugt, Calera de Bandama, ligger en usædvanlig smuk golfbane og et særpræget hotel. Det er ikke bare Gran Canarias ældste bane. Det er også Spaniens første golfbane.

Der var engang nogle golfinteresserede britere, som havde deres virke i Las Palmas – hovedbyen på Gran Canaria.

Det var i slutningen af forrige århundrede, da Real Club de Golf de Las Palmas blev stiftet. Det var ikke alene den første bane på kanarieøerne; det er Spaniens ældste golfbane.

På 9. hul spilles der op til en højtliggende green. Foto: GolfXtra

Golfklubbens bane blev oprindeligt anlagt tæt ved Las Palmas, men i 1956 blev det besluttet at flytte og etablere et helt nyt anlæg i Bandama-bjergene. Banen blev designet af Mackenzie Ross med assistance fra Dominguez Guedes.

Allerede ved opkørslen til Bandama Golf får den besøgende et forvarsel, hvad der kan ventes af kuperet terræn på den nordligste bane på Gran Canaria.

Usædvanlig smuk

Hele anlægget ligger usædvanligt smukt i de grønne og frodige omgivelser i de bjerge, der har en helt anderledes vegetation, end hvad der er kendt fra de golde klipper på øens sydlige kyster. Her på nordsiden af øen er klimaet nærmest subtropisk og dermed anderledes fugtigt og frodigt.

Nogle er hullerne ligger nærmest på kanten af den enorme Calera de Bandama – en gigantisk og dramatisk vulkanslugt. Det samme gør hotellet, som i sommeren 2014 gennemgik en omfattende renovering. Hotellet ligger blot 20 meter fra første teested, og fra værelserne er der dels udsigt ud over store dele af banen og dels ud over det imponerende vulkankrater.

Golfmæssigt er der gode chancer for at score pænt på banen, der med sine 5.635 meter ikke ligefrem hører til de længste.

Det begynder da også til den korte side med en nem åbning – et par 4 hul på blot 223 meter. Teestedet ligger over greenen, og langtslående kan være fristet af et forsøge at komme på green allerede i drivet. Et mere sikkert valg er dog et jern ned på fairway.

De godt 5600 meter passer længdemæssigt ganske glimrende til en gennemsnitsgolfer. Bandama har også sine sværheder, for flere steder er fairways mere smalle, end mange ønsker sig. Og på flere af hullerne, det gælder ikke mindst hul 9 og hul 18, hvor der spilles op mod green, kræves der præcision i indspillet.

Det lille og hyggelige hotel ligger som nærmeste nabo til golfbanen.

Hyggeligt hotel

Hotellet er ikke som hoteller er flest. Gæsterne kan vælge udelukkende morgenmad, men halvpension kan tilkøbes. Og på hotellet stoler på man sine gæster, for når der tankes op fra baren, så sættes der blot kryds på et papir med ens navn på. Afregningen kan ske ved afslutningen af besøget.

Et ophold på Bandama-hotellet med dobbeltværelse, morgenmad samt fri golf kan fås fra omkring 5-6000 kroner for en uge for to personer. Oveni kommer flybilletten.

Bandama-banen er et besøg værd, og på grund af klubbens historie, der nærmest matcher nogle af de ældste baner i Skotland og Irland, er det en god ide at bruge lidt tid på det hyggelige og særprægede klubhus. Her er masser af historie at gå på opdagelse i, og der er ofte knitrende ild i pejsen.

På tavlen over klubmestrene står i øvrigt en af tidens kendte spanske spillere; Rafael Cabrera-Bello. Europa Tour-spilleren fik sin opvækst her på banen.


Af Jørgen Schultz
på Gran Canaria