To fristelser ved franske Montpellier

La Grand Motte ligger tæt ved det kendte ferieområde ud til Middelhavet. Foto: Golf de la Grand Motte

Montpellier tæt ved den sydfranske Middelshavskyst er et perfekt udgangspunkt for en stribe afvekslende golfbaner nær kysten samt i storbyens baghave. GolfXtra har besøgt to af banerne.

Montpellier, Frankrig: Af en eller anden grund er det ikke Frankrig, som udgør det største trækplaster, når danske golfspillere skal af sted på ferie eller forlængede weekend-ophold.

Landet har ellers et væld af varierede baner spredt rundt i republikken; ved kysterne, på landet, i bjergene og ved floderne. Samtidig er der et stort og afvekslende udbud af overnatningsmuligheder. Prisniveauet er heller ikke afskrækkende, og greenfee-priserne kan sagtens konkurrere med eksempelvis spanske og portugisiske anlæg.

Vindistriktet Languedoc-Roussillon er et af de største verden – og har gennem årene kæmpet med sit ry. Men med ganske mange generationsskifter er der nu mere fokus på kvalitet end kvantitet.

Montpellier-området ud til den franske Middelhavs-kyst er et fortinligt udgangspunkt for en rejse med golf, storbyliv, ture ud i naturen og vinmarker samt besøg oppe i bjerglandsbyerne. Det er her, at vinområdet Languedoc-Roussillon findes og præger området med hektarvis af vinmarker. Vinområdet var tilbage i de tidligere 70’ere mest kendt for kvantitet, men med ikke så få generationsskifter rundt hos vinproducenterne er der nu udpræget fokus på kvalitet hos den unge generation.

På hver side af byen

Byen Montpellier – i det såkaldte Herault-distrikt – er samtidig et område, hvor golfbaner i snesevis byder sig til.  Vi ser nærmere på fire af banerne.

To af dem minder en anelse om hinanden, om end der er lang afstand mellem Cap d’Agde og La Grande Motte. Feriebyerne Cap d’Agde og La Grande Motte ligger nærmest på hver side af Montpellier.

For 50 år siden var der ingen, der havde forventet, at de to områder skulle ende med at blive særdeles livlige ferieområder på Middelhavskysten. Cap d’Agde var dengang præget af vild natur og en kyststrækning fyldt med klipper.

La Grande Motte havde et helt anderledes ry; nemlig et delvist utilgængeligt sumpområde med masser af myg.

De Gaulles ide

Men en vis general, Charles de Gaulle, havde en ide. Han forudså, at der burde være penge i turismen. Han var træt af, at franskmændene i stor stil stak over grænsen til Spanien for at holde ferie syd for Pyrenæerne. Derfor blev der på hans initiativ oprettet et ministerium, som satte gang i opbygning af seks feriebyer langs middelhavskysten.

De Gaulle fik ret; franskmændene blev ikke kun hjemme i stor stil. Også masser af udenlandske turister tager turen til Cap d’Agde, hvor strandene i årtier har været tilgængelige, og La Grand Motte er for længst er sluppet af med myggene.

Oprettelsen af Le Cap d’Agde blev endeligt besluttet i 1963 af byrådet i Agde. I 1969 begyndte arbejdet startende med udviklingen af lystbådehavnen og Saint-Martin-port distriktet.

Tæt ved La Grand Motte-golfbanen ligger der både hotel og et stort klubhus. Foto: Golf de la Grand Motte

Par 3-perler

Golfbanen La Grande Motte har i særdeleshed en perlerække af par 3-huller, som de fleste ganske enkelt ønsker at spille igen. Tre af hullerne spilles hen over vand, og upræcise straffes prompte på scorekortet.

Alle tre huller – 5, 8 og 16 på henholdsvis 108, 116 og 106 meter fra gul tee – bekræfter, at par 3 huller ikke behøver at være afsindig lange. Her handler det om at finde det rigtige jern, så bolden kan lande tørskoet på green.

La Grande Motte har dog masser af andet end vellykkede par 3-huller. Banen åbner med et par nærmest ensartede par 4-huller, inden de langt slående har muligheder for at nå green på banens første par 5-hul i bare to slag. Green på hul 3 bliver der i øvrigt et gensyn med på hul 14, for de to huller ender på en dobbelt-green.

Også på Cap d’Agde-sløjferne er der en del vand i spil. Foto: Golf International of the Cap d’Agde

La Grande Motte er en klassisk resortbane, og den adskiller sig reelt ikke meget fra Le Cap d’Agde Golf International på den vestlige side af Montpellier. Anlægget blev åbnet i 1989 som en mesterskabsbane designet af Ronald Fream.

Banen er præget af en række vandhazarder, og de store og ondulerede greens ligger alle særdeles godt beskyttede af bunkere. De 18 af hullerne ligger i et lettere kuperet område, mens den sidste sløjfe bevæger sig helt ned til vandet. Det er den smukkeste del af banen, men det er ikke den sløjfe, som indgår i den egentlige mesterskabsbane.

Det 4-stjernede Palmyra-hotel ligger lige ud til Cap d’Agde-banerne. Foto: Palmyra Hotel

Firestjernet nabo-hotel

Lige ved siden af golfbanen ligger det firestjernede Palmyra Golf Hotel, som er den perfekte adresse, hvis der skal spilles flere runder på Le Cap d’Agde golfbanen.

Hotellet ligger i gåafstand til banen, og hotellet rummer alle nødvendige faciliteter som swimmingpools – både inde og ude – spa- og wellnessafsnit, og i alle værelser er der aircondition og fri wifi. Kulinarisk er der restaurant og barer, og den udendørs servering foregår nærmest lige ud til green på hul 18.

Fra hotellet er der ikke engang en kilometer til stranden og de mange shopping-muligheder, som Cap d’Agde har at byde på. Inde ved marinaen ligger samtidig restauranter og caféer nærmest side om side.

 

Af Jørgen Schultz
i Montpellier