Benniksgaard – en perle ned til Flensborg Fjord

Det gælder om omtanke og præcision, når det går løs på Benniksgaards særdeles smukke bane tæt ved Broagerland i det sønderjyske. I foråret 2023 blev der ændret på hulforløbet på banens afslutning.

Der var engang et landbrug i det kuperede terræn tæt ved Rinkenæs ned til Flensborg Fjord.

Benniksgaard. Det var navnet på ejendommen, hvor der frem til 1979 blev drevet almindeligt landbrug.

Mads Friis er født og opvokset på gården, som gennem generationer har været i familiens eje. De historiske rødder trækker helt tilbage til 1200-tallet. Mads Friis får på et tidspunkt ideen om at skifte fra landbrug til hoteldrift.

LÆS MERE: Stråtækt, sønderjysk idyl

Velplejet og udfordrende; sådan fremstår Benniksgaard Golfklubs bane. Her er det green på 2. hul. Foto: GolfXtra

I august i 1997 bliver Benniksgaard Golf Klub stiftet med kapital fra 107 indskydere. Selv er Mads Friis hovedaktionær, og knap et år senere – den 16. maj 1998 – ankommer én af Kongehusets kronebiler. Mads Friis havde formået at få dronning Ingrid, der nærmest pr. tradition i sommerperioden opholdt sig på slottet i nabobyen Gråsten, til at foretage den officielle åbning.

Kombinationen med et hotel og en golfbane er en svær øvelse, og i 2000 vælger Mads Friis at sælge golfbanen fra til Fleggaard Holding, som står bag driften i tre år, inden et selskab med blandt andet Steen Tinning tager over. Nogle år senere går golfklubben konkurs. I dag er selve golfklubben medlemsejet – og er kommet rigtig fint tilbage på økonomisk fode igen.

Gudesmuk beliggenhed

Benniksgaard-banen har en gudesmuk beliggenhed, og fra en række af hullerne er der en vidunderlig udsigt ud over Flensborg Fjord, hvor også Glücksburg kan skimtes på den tyske side.

Michael Traadsdal Møller har tegnet anlægget, og det var ikke nogen nem opgave, fordi myndighederne havde utallige restriktioner på grund af områdets fredningsstatus.

15. hul – par 4 – er et af de strategiske af slagsen. Det gælder om at komme langt frem på fairway, inden det gælder andetslaget ind til green. Foto: GolfXtra

Netop de mange restriktioner betød, at arkitekten ikke havde pladsen til at lang bane. Banen kan spilles fra teestederne 46, 50, 55 og 59. Men ta’ ikke fejl af det med længden, for det kræver både tankevirksomhed og præcision at komme rundt med en god score. Særligt på de bagerste ni huller kan problemerne godt tårne sig op.

Efter en forholdsvis ukompliceret åbning med et par 3 hul på knap 90 meter fra forreste teested og 120 meter fra bagerste klodser går det løs med for ni, som alt andet lige følges lidt lettere end de bagerste. På de første fem huller er der mulighed for at få sat i banken, inden der kommer et tricky og vanskeligt par 5 hul på 6. hul. Drivet skal ned i knækket, og for mange vil et tværgående vandløb komme i spil ved transportslaget. 504 meter er hullet fra 55-teestedet.

Første hul er en forholds overkommelig åbning på banen i Benniksgaard – et kort par 3 hul. Foto: GolfXtra

Ændringer i hulforløbet

I løbet af foråret 2023, som samtidig er 25-årets for klubbens etablering, blev der ændret på hulforløbet fra 14. til 18. hul. Tidligere var det to par 5 huller, som satte punktum for de 18 huller. Nu er kun 18. hul fortsat par 5.

Det tidligere 17. hul er nu i stedet 14. hul på banen. I det hele taget er det en særdeles varieret afslutning, hvor det i høj grad handler om få placeret bolden rigtigt.

Et af de strategiske huller på bag ni er 15. hul – et par 4 hul på blot 279 meter. Næsten præcis 200 meter er der fra 55-teestedet ned til bunden af fairway. Herfra gælder det så et overkommeligt approachslag ind til green, som dog både er beskyttet af en sø foran og bunkere.

Kniber det med præcisionen, og får de golfmæssige udfordringer overtaget, så er det bare med at nyde udsigten ud over Flensborg Fjord. Og glæd dig så til terrassen eller de hyggelige lokaler på hotellet.

 

Af Jørgen Schultz
på Benniksgaard