Carnoustie er indkvartering og golf historiens vingesus

Klassisk links er, hvad Carnoustie-banen byder på. Foto: Carnoustie

Historien om Carnoustie daterer sig helt tilbage til 1842. The Open-banen er en regulær test, og så kan der slappes af på hotellet.

Når kursen sættes fra lufthavnen i Edinburgh nordpå mod Dundee er der ikke langt til det forjættede Carnoustie County. Her ligger flere pragfulde golfbaner nærmest som perler på ens snor.

Carnoustie Championship Course er juvelen i området. Det er én af banerne, som anvendes i The Open – senest tilbage i 2018 for ottende gang. Store navne har vundet på Carnoustie-banen med den faretruende vandhazard Barry Burn.  skal i 2018 for ot-tende gang huse The Open. Store navne har vundet på Carnoustie: Tommy Armour i 1931, Henry Cotton i 1937, Ben Hogan i 1953, Gary Player i 1968, Tom Watson i 1975, Paul Lawrie i 1999, Padraig Harrington i 2007 og endelig Francesco Molinari i 2018.

På vej mod green på 18. og sidste hul spilles der direkte i retning af hotellet. Foto: GolfXtra

Barry Burn-hazarden snor sig rundt på banen, men det er særligt på 18. hul, at hazarden virkelig er i spil. Spørg blot franske Jean Van de Velde, som var i førerposition og kunne nøjes med en dobbeltbogey – en sekser – på hullet i 1999. Men franskmanden gik bogstaveligt talt i vandet, han forsøgte i bare fødder og med bukserne smøget op at slå sin bold op fra Barry Burn, men det endte i en total nedsmeltning, som betød, at franskmanden mistede sin førsteplads. Han røg i omspil med Paul Lawrie, men franskmanden var knækket.

Reelt kom Van de Velde sig aldrig rigtig over at have smidt The Claret Jug væk.For dem, som ikke er så modige som Van de Velde, er der det råd at spille kort af Barry Burn og så slå et kort wedgeslag ind på green. Med to put er bogeyen i hus. Det er to sikre point for de fleste handicapgolfere og alt i alt en god afslutning på Carnoustie.

I et åbent terræn

Carnoustie – eller Carnasty, som banen også kaldes – er en svær bane, specielt hvis vinden og vejret ikke arter sig. Stort set samtlige huller ligger ude i det åbne terræn, og selv en mild brise kan være en udfordring. Hvis det blæser voldsomt ind fra Nordsøen, og det gør ofte, så er banen en sand test.

Vinden ind fra Nordsøen kan være noget af en prøvelse på Carnoustie. Foto: Carnoustie

Der har været spillet golf på Carnoustie siden begyndelsen af det 16. århundrede. Banens første 10 huller daterer sig tilbage til 1842 med hjælp fra legendariske Old Tom Morris. Fire år forinden var kystjernbanen fra Dundee til Arbroath blevet åbnet, og det skabte en sand strøm af golfspillere sydfra.

I 1867 blev golfbanen udvidet til 18 huller, inden der skete en markant ændring i 1926 med James Braid som designer. Forud for The Open i 1999 blev der foretaget en betydelig modernisering med nye bunkere, ændring af greens samt etablering af nye teesteder.

Indkvarteringen på hotellet sker i klassiske, komfortable værelser. Langt de fleste har udsigt ud over The Open-banen. Foto: Carnoustie

Samtidig blev det store karakteristiske hotel opført. Hotellet, der rummer 98 værelser med udsigt ud over anlægget, ligger helt ud til Championship Course. I modsat retning ligger landsbyen Carnoustie. Yderligere to baner er siden blevet tilføjet: Burnside Course og den kortere – men mindst lige så vanskelige – Buddon Links. Selv om Carnoustie naturligt tiltrækker sig enorm opmærksomhed, fordi det nu engang er en bane, hvor golfspillets allerbedste skal dyste, lader nabobanernes kvaliteter og historie ikke noget tilbage at ønske.

 

Af Jørgen Schultz
i Carnoustie, Skotland