Charme og udfordringer tæt på Chianti’s vinmarker

Naturen på Ugolino-banen syd for Firenze er så typisk for Chianti-området. PR-foto

Lige ud til en af Toscanas mest kendte vinruter ligger Circolo Golf Ugolino med masser af karakteristiske cypresser og oliventræer rundt på velplejede fairways og greens.

Chianti, Toscana: Chianti hører unægtelig til blandt Toscanas stoltheder, når det gælder vin. Navnet dukkede op allerede tilbage i 1200-tallet, men det er først fra 1930erne, at vinområdet dyrkningsmæssigt for alvor blev udvidet.

I samme årti – mere præcis i 1934 – blev golfbanen Golf dell’Ugolino anlagt med udsigt til de historiske vinmarker. I 2019 markerer klubben 85 års jubilæet for golf i Firenze-området.

Ugolino-banen – her hul 16 – har flere steder, hvor der er virkelig smalle fairways. Foto: Ugolino

Ugolino’s historie går reelt tilbage til 1889, da britiske nybyggere var med til at etablere Firenze Golf Club. På det tidspunkt lå banen i et område umiddelbart nord for Firenze, hvor lufthavnen i dag ligger.

Det var også to britiske arkitekter – Blandford og Gannon – som satte stregerne til Ugolino-banen. I øvrigt de samme herrer, som designede Monza-banen tæt ved Milano.

Skøn udsigt

Oppe fra landevejen SS 222, som strækker sig fra Firenze i nord ned til Siena i den sydlige ende af Toscana, er der den skønneste udsigt ned over Ugolino-banen.

Landevej 222 kendes af vinelskere bedre som Via Chiantigiana – netop fordi ruten går ned gennem Chianti-området forbi vinbyerne Greve, Radda og Castellina.

Det bakkede landskab, som kendetegner denne del af Toscana, går igen på Golf dell’Ugolino.

Rundt på banen står et utal af høje cypresser – Toscanas grønne vartegn, som de kaldes. Gamle, men udtjente oliventræer findes også i hobetal. Og karakteristisk for banen er, at her er en forbavsende ro. Kun de næbmundede insekter – cikaderne – giver oppe fra træerne sig til at synge indimellem. Men også cikaderne må hvile sig i dette terræn, hvor temperaturerne i sommermånederne meget let sniger sig op et godt stykke over 30 grader.

De høje cypresser er karakteristisk for banen. Her er der på hul 9. Foto: Golf Ugolino

Golfmæssigt er der masser af udfordringer på banen, som fra herrernes teesteder strækker sig over 6209 meter, mens damerne kan nøjes med 5462 meter. 72 slag skal scorekortet vise, hvis banen skal gås i par.

Flere smalle fairways

På flere af hullerne er der ganske smalle fairways, men samtidig er flere af hullerne så kuperede, at der ikke skal meget til for at rulle af fairways.

Da flere greens også er bygget op i terrænet, vil bare en smule manglende præcision – eller held – også nådeløst resultere i, at boldene tabes, så bogey eller dobbeltbogey bliver en tilfredsstillende score.

Én af de virkelig smalle fairways er på banens niende hul – et par 5-hul, hvor der samtidig er et kæmpestort træ midt på fairway, som også kommer i spil. Efter strabadserne på niende venter så til gengæld en spektakulær udsigt på hul 10 – et langt par 3-hul.

Europa Tour-karavanen har flere gange været på besøg på banen. Den mest minderige af disse turneringer var Italian Open i 1983, da tyske Bernhard Langer i et særdeles spændende omspil formåede at besejre Severiano Ballesteros og Kenn Brown.

PRIS: Greenfee-priserne i 2022 er på 90 euro. 

På Ugolino er der en mindeplade for Ballesteros, som i 1983 med en eagle sikrede sig adgang til omspillet. Det vandt tyske Bernhard Langer dog. Foto: Golf Ugolino

fakta

Kig ind i Greve

Efter golfrunden er der god grund til at køre godt en halv snes kilometer længere sydpå til Chianti-distriktets uformelle hovedstad – den hyggelige by Greve in Chianti.

Midt i byen, som tiltrækker tusindsvis af turister hvert år, ligger det hyggelige torv – det såkaldte Piazza Matteotti. Tæt ved torvet ligger kirketårnet Santa Croce, og i et hjørne på byens piazza står en statue af den italienske søfarer Giovanni da Verrazano.

 

Af Jørgen Schultz
i Chianti, Italien