Stoltheden ved den gastronomiske kulturarv betyder, at tjekkerne og turisterne kan få gourmet-oplevelser – ikke mindst i storbyerne. Også de såkaldte Farmer’s Markets vækker opsigt.
Prag-Brno, Tjekkiet: I de tjekkiske storbyer Prag og Brno kan man få store kulinariske oplevelser på alle niveauer. Fra opfindsomme serveringer på Michelin-restauranter til lækre råvarer på Farmers Market. Også en bølge af bistroer er skyllet ind over byerne, ligesom vegetager ikke behøver at gå sultne i seng.
Tjekkiet var det første land i den tidligere østblok, der opnåede en Michelin-stjerne, da Allegro i 2008 blev placeret i madlavningens superliga. Siden har Tjekkiet været ind i en stærk udvikling, bundniveayet er blevet løftet, og man har gevundet stoltheden ved den gastronomiske kulturarv. I dag kan man få store smagsoplevelser og mindeværdige måltider overalt i landet, men det er naturligt nok storbyerne Prag og Brno, der fører an.
Pioner i Michelin-restaurant
En af pionerne på restaurantscenen er køkkenchefen Oldřich Sahajdák, som står bag en af Prags højt besungne Michelin‑restauranter, La Degustation Bohême Bourgeoise. Sammen med sin hustru Šárka åbnede han for nylig neo-bistroen Milada i det trendy Holešovice-kvarter nær Letná Park. Milada er blot én blandt en lang række bistroer, som er skudt op inden for kort tid i Prag, hvor trenden er, at man fokuserer på mad af høj kvalitet i flot designede, men alligevel afslappede rammer.
Andre nyåbninger, som det er værd at holde øje med at steder som La Bogetta Line, Bistro Fresh and Fat, Next Door by Imperial, der drives af den kendte tv-kok, Zdenek Pohlreich, samt Kantyna, hvor det førsteklasses kød kommer direkte fra små tjekkiske landbrug.
Farmer’s Markets
Også de såkaldte Farmer’s Markets har fået godt fat i tjekkerne. Der er talrige af sådanne markeder i Prag, hvor man udover at købe frugt, grønt og blomster også kan gå på opdagelse i verdenskøkkenerne eller bare få sig en god kop kaffe.
De fleste markeder i Prag ligger centralt i byen og holder som regel åbent fra marts til november. Der er også stolte traditioner for grøntsagsmarkeder i Brno, der hvert år i juni er vært for en stor gourmetfestival med deltagelse af områdets fremmeste kokke, mens Prags stort anlagte madfestival omkring Vyšehrad løber af stabelen i maj.
Be the first to comment