Nyd livet i Slovenien med mad, vin samt wellness

Vinruten Spicnik Heart byder på en enestående natur i Slovenien.

Der er masser af sidegevinster ved at drage afsted på en golfferie til Slovenien, som efterhånden er nået op på en halv snes golfbaner.

Det er ikke ligefrem de mest traditionsrige golflande, som Slovenien hører til.

Men sttille og roligt er landet på Balkan ved at komme med. Knap en halv snes baner er der rundt omkring i landet. Det gælder blandt andet Golf Grad Otocec og Royal Bled Resort, som ligger henholdsvis 75 og 50 kilometer for hovedstaden Ljubljana.

Der er rigtig gode muligheder for sidegevinster, når det gælder en golfferie i Slovenien.

Slovenien har ude ved Middelhavskysten nogle fantastiske byer.

En souvenir fra Slovenien er mad og vin. Vinproduktion er i en rivende udvikling, og nogle af de fremmeste producenter finder vej til de bedste restauranter i verden – også i Danmark. Der er også specialiteter i mere fast form. Det gælder bl.a. Karst prosciuttoen, der får sin karakteristiske salte smag ved lufttørring i vinden.

Gode restauranter

Gode madminder kan man også få på slovenske restauranter. Ana Roš der huserer på restaurant Hiša Franko i den lille by Kobarid er af det anerkendte Restaurant Magazine kaldt for verdens bedste kvindelige kok.

Hovedstaden Ljubljana har også mange rigtig gode restauranter, hvor udgangspunktet er årstidens lokale råvarer En restaurant der ligeledes har figureret på Restaurant Magazines liste over verdens bedste er JB, der er opkaldt efter ejer og køkkenchef Janez Bratovž. Her kombioneres fransk kogekunst og internationalt udsyn med en hyldest til Sloveniens gastronomiske kulturarv.

Hvis man trænger til at komme af med nogle af kalorierne efterfølgende, kan man gøre slovenerne med selskab på vandrestierne i bjergene eller på cyklen i det bakkede landskab.

Spa og wellness

Indimellem slapper slovenerne også af. Kroppen vedligeholdes og plejes i de mange spabade og wellnesscentre, der ligger rundt om i landet. Om det er slovenernes tætte tilknytning til naturen der gør sig gældende er uvist, men selvforkælelse i spa og saunaer foregår som regel uden tøj på.

Traditionen for helseturisme er lang. Rogaška Slatina i det østlige Slovenien er en af de største og ældste kursteder, og de termiske kilder i Laško, der også kendes for ølproduktion, var populær allerede blandt romerne.

I den østlige del af landet tæt på grænsen til Østrig og Kroatien finder man også Terme Olimia. Her kan man bl.a. indlogere sig på det smukke Hotel Sotelia, der arkitektonisk blender godt ind med det grønne, kuperede landskab.

Populære spasteder tæller også Thalassocentret i badebyen Portorož og Terme Čatež, hvis indgang er prydet af den mytologiske figur, Čateždværgen; en skabning der er halvt ged, halvt menneske og kendt fra slovenske folkeeventyr. Det hævdes, at Čatež viser mennesker vej til helsebringende vand – også det som er skjult i jordens indre.

Af Jørgen Schultz