Spanien byder på stribevis af smagsoplevelser

Gastronomien spiller en vigtig, vigtig rolle i Spanien.

2024 byder på en ekstraordinær gastronomisk rejse gennem Spanien, hvor kulinariske oplevelser udfolder sig som kunstværker. Mens Oviedo stråler som den spanske hovedstad for gastronomi, inviteres besøgende til at udforske et væld af gastronomiske begivenheder og festivaler spredt udover hele landet, hele året. Her er et udvalg for alle, lige fra førende kokke til de almene madøre.

Spanien er et af de mest populære destinationer, når danske golfere sætter kursen udenlands.

Et væld af baner trækker golfere til, men også vinen og maden er en stor del af rejseoplevelsen for de fleste – og giver et helt særligt indblik i de forskellige kulturer. Ligesom kunst og historie evner madkulturen at sætte tingene i perspektiv ved at udvide den rejsendes horisont.

Med sin passionerede tilgang til madkultur og fejringer, er Spanien det ideelle sted at begive sig på en kulinarisk rejse i 2024. Uanset hvilken mad, man er til, og uanset hvilken del af landet, man ønsker at besøge, byder Spanien på gastronomiske vidundere, begivenheder og festligheder, der venter på at blive udforsket.

Tapas-restauranterne i San Sebastian ligger som en perlerække på en snor.

Charmerende Oviedo

I det nordvestlige Spanien, mellem de cantabriske bjerge og Biscayabugten, finder man den charmerende by, Oviedo. Selvom byen ligger smukt placeret og er kendt for sin imponerende gadekunst og middelalderlige gamle bydel, er Austeriens hovedstad sjældent det første sted, turister sætter kursen mod. I år stjæler byen dog rampelyset som den spanske hovedstad for gastronomi i 2024, fremgår det af en pressemeddelelse

Med den prestigefyldte titel tildelt af den spanske føderation for turismejournalister og skribenter (FEPET) i samarbejde med Hostelería de España, åbner Oviedo dørene for en helårs fejring af kulinariske herligheder. På trods af sit beskedne ry, er det tredje gang, at Oviedo tildeles den flotte pris, der også gik til byen i 2012 og 2022.

Det asturiske køkken er kendt sine smagsmættede kødretter som carne gobernada (oksekød braiseret i hvidvin), frisk fisk og skaldyr, cremede oste og solide gryderetter baseret på bønner, som den ikoniske fabada.

Tapas i Valladolid

Når man har blikket rettet mod den spanske madscene, kan man umuligt forbigå tapas.

Tapas blev opfundet i Spanien og har vundet mange hjerter verden over, ikke mindst fordi det er den perfekte mulighed for et delevenligt måltid, hvor man ikke behøver begrænse sig til én smagsoplevelse. Dette markeres hvert år i november i den spanske by Valladolid, med den Nationale Tapas-konkurrence, der er en hyldest til disse små og velsmagende kulinariske kreationer.

San Sebastian Gastronomika

San Sebastian, der ligger smukt placeret for foden af Baskerlandets frodige bjerglandskab, er kendt for sin kulinariske finesse og er altid et besøg værd.

Der er dog altid en helt særlig stemning i oktober måned, hvor en af verdens førende begivenheder indenfor haute cuisine afholdes, nemlig San Sebastian Gastronomika. Her samles nogle af verdens mest anerkendte kokke og madentusiaster om en kombination af avantgarde gastronomi og traditionelle smagsoplevelser, der forenes i kreative præsentationer.

Af Jørgen Schultz