Crans-Sur-Sierre i Schweiz: Spektakulær golf på Europas tag

Fra Crans Sur Sierre-banen er der den mest fantastisker udsigt til sneklædte bjergtinder i Alperne. (Foto: Golf Club Crans Sur Sierre)

Den tidligere storspiller Severiano Ballesteros er manden bag nogle særdeles svære og drilske greens på Golf Club Crans Sur Sierre i Rhônedalen i det sydvestlige i Schweiz. Det var her, at Lucas Bjerregaard – efter omspil – gik glip af førstepræmien på godt tre millioner kroner i begyndelsen af september 2018.

Crans-Sur-Sierre, Schweiz: Udsigten er ganske enkelt spektakulær her oppe i omkring 1500 meters højde.

Solen skinner fra en dybblå himmel, og der er ikke blot mulighed for et kig ned over Rhône-dalen, men vi er også omkranset af sneklædte bjergtinder, der rager op med sine 3000 meters højde.

Vi er på første teested på én af de absolut mest kendte baner i Schweiz. Helt tilbage i 1905 blev banen grundlagt, og dermed er Golf Club Crans-Sur-Sierre én af de mest traditionsrige i Schweiz. Det var erhvervsmanden Arnold Lunn – ejer af Palace Hotel – som fik ideen til en golfbane, som i de første år mest blev brugt af det bedre borgerskab.

Hvert år er Omega European Masters fast på Europa Touren. Thomas Bjørn har vundet her to gange, og i september 2018 var Lucas Bjerregaard lige ved. (Foto: Golf Club Crans Sur Sierre)

Hvert år er Crans Montana-banen kulisse omkring den årlige Omega European Masters på Europa Touren. Netop Omega European Masters er blandt de absolut mest prestigefyldte turneringer på den europæiske tour. Banen er den eneste, som har været anvendt hvert eneste år på Europa Touren. I begyndelsen af september 2018 var Lucas Bjerregaard ganske tæt på at vinde – men tabte efter omspil.

Forbi vinstokke

Tusindvis af tilskuere tager i løbet af de fire dage turen op ad de snoede veje forbi masser af vinstokke, der leverer druerne til den pragtfulde schweiziske hvidvin, som kun sjældent når eksportmarkederne. Schweizerne holder simpelthen for meget af deres hvidvin. Gælder det shopping eller restaurantbesøg, så gælder det, at prisniveauet i byen, som om vinteren byder på optimale skisports-muligheder, er at finde i den høje ende.

Når Europa Touren afvikler Omega European Masters, er banen lukket land for almindelige klubgolfere, men i den resterende del af året – fra maj til oktober – er der masser af muligheder for green fee-spillerne.

Banen er særdeles eftertragtet, og selv om Crans Montana byder på en af de allerbedste baner i Schweiz, så er prisniveauet for en 18 hullers runde ikke gået amok.

Med priser fra 60 til 143  schweizerfranc – 400-950 kroner i højsæsonen – er green fee-priserne fornuftige. Ikke mindst taget i betragtning, at Crans Montana byder på en golfmæssig oplevelse i international klasse. Her er ikke kun en fantastisk kulisse med udsigt til bjerge og dale, men der er også tale om en bane med sportslige udfordringer.

Hul 7 – et par 4 hul på 303 meter fra de bagerste klodser – er signaturhullet. Der er noget uendeligt over hullet med et fantastisk blik fra teestedet ned mod green og med de majestætiske bjerge i baggrunden. De langtslående har mulighed for at komme på green på dette dogleg-højre hul.

Hul 7 – et par 4 hul på godt 300 meter – er signaturhullet på banen, der er fra 1906. (Illustration: Golf Club Crans Sur Sierre)

Greens er i særdeleshed drilske, hurtige og ganske svære at blive kloge på. Og det er ikke nogen tilfældighed, for Golf Club Crans-Sur-Sierre sendte i slutningen af 1995 bud efter den tidligere spanske storspiller, Severiano Ballesteros. Han fik til opgave at være med i opbygningen af helt nye greens, og det er en opgave, som han kan være stolt af, for ikke så få green fee-spillere – og for den sags skyld også de professionelle – bliver af og til snydt af de hældninger, som greens byder på.

Siden blev 18 hullers-banen opkaldt efter Ballesteros. Tæt ved Ballesteros-banen ligger også to 9-hullers baner – Jack Nicklaus Course og Super Crans Course. Desuden byder området også på træningsfaciliteter i form af driving range og putting green.

Tekst: Jørgen Schultz

fakta

Golf i Crans Sur Sierre

Severiano Ballesteros-banen strækker sig over 6.341 meter fra hvid tee, fra gul tee skal der tilbagelægges 5.916 meter.

Fra blå og rød tee er der henholdsvis 5.353 og 5.059 meter.

Yderligere oplysninger om banen samt reservationer af starttider på banen kan foregå på webadressen: golfcrans.ch