Spektakulær golf på Europas tag

Crans Sur Sierre-banen ligger gudesmukt oppe i Alperne. Foto: Golf Club Crans-sur-Sierre

Den tidligere storspiller Severiano Ballesteros er manden bag nogle særdeles svære og drilske greens på Golf Club Crans Sur Sierre i Rhônedalen i det sydvestlige i Schweiz. 

Udsigten er ganske enkelt betagende og spektakulær her oppe i omkring 1500 meters højde.

Solen skinner fra en dybblå himmel, og der er ikke blot mulighed for et kig ned over Rhône-dalen, men vi er også omkranset af sneklædte bjergtinder, der rager op med sine 3000 meters højde.

Vi er på første teested på én af de absolut mest kendte baner i Schweiz. Helt tilbage i 1905 blev banen grundlagt, og dermed er Golf Club Crans-Sur-Sierre én af de mest traditionsrige i Schweiz. Det var erhvervsmanden Arnold Lunn – ejer af Palace Hotel -, som fik ideen til en golfbane, som i de første år mest blev brugt af det bedre borgerskab.

Fra størstedelen af hullerne er der en vidunderlig udsigt ud over Rhonedalen. Samtidig er der rundt på banen også et væld af golfudfordringer. Foto: Golf Club Crans-sur-Sierre

Hvert år er Crans Montana-banen kulisse omkring den årlige Omega European Masters på Europa Touren. Netop Omega European Masters er blandt de absolut mest prestigefyldte turneringer på den europæiske tour. Banen er den eneste, som har været anvendt hvert eneste år på Europa Touren. I begyndelsen af september 2018 var Lucas Bjerregaard ganske tæt på at vinde – men tabte efter omspil. I 2021 kunne Rasmus Højgaard så trække i den røde jakke og samtidig modtage den store vinderpokal.

Forbi vinstokke

Tusindvis af tilskuere tager i løbet af de fire dage turen op ad de snoede veje forbi masser af vinstokke, der leverer druerne til den pragtfulde schweiziske hvidvin, som kun sjældent når eksportmarkederne. Schweizerne holder simpelthen for meget af deres hvidvin. Gælder det shopping eller restaurantbesøg, så skal det bemærkes, at prisniveauet i byen, som om vinteren byder på optimale skisports-muligheder, er at finde i den høje ende.

Banen er særdeles eftertragtet, og selv om Crans Montana byder på en af de allerbedste baner i Schweiz, så er prisniveauet for en 18 hullers runde ikke gået amok.

Med priser fra 60 til 180  schweizerfranc – 425-1350 kroner i højsæsonen – er green fee-priserne fornuftige. Ikke mindst taget i betragtning, at Crans Montana byder på en golfmæssig oplevelse i international klasse. Her er ikke kun en fantastisk kulisse med udsigt til bjerge og dale, men der er også tale om en bane med sportslige udfordringer.

Når DP World Tour afvikler Omega European Masters, er banen lukket land for almindelige klubgolfere, men i den resterende del af året – fra maj til oktober – er der masser af muligheder for green fee-spillerne.I dagene 31. august til 3. september 2023 er DP World Tour tilbage på banen til Omega Masters. Allerede dagen efter er der igen åbent for greenfee-gæster.

Det korte, men svære 7. hul – et par 4 hul – er banens signaturhul. Foto: Golf Club Crans-sur-Sierre

Hul 7 – et par 4 hul på 303 meter fra de bagerste klodser – er signaturhullet. Der er noget uendeligt over hullet med et fantastisk blik fra teestedet ned mod green og med de majestætiske bjerge i baggrunden. De langtslående har mulighed for at drive green på dette dogleg-højre hul.

Greens er i særdeleshed drilske, hurtige og ganske svære at blive kloge på. Og det er ikke nogen tilfældighed, for Golf Club Crans-Sur-Sierre sendte i slutningen af 1995 bud efter den tidligere spanske storspiller, Severiano Ballesteros. Han fik til opgave at være med i opbygningen af helt nye greens, og det er en opgave, som han kan være stolt af, for ikke så få green fee-spillere – og for den sags skyld også de professionelle – bliver af og til snydt af de hældninger, som greens byder på.

Siden blev 18 hullers-banen opkaldt efter Ballesteros. Tæt ved Ballesteros-banen ligger også to 9-hullers baner – Jack Nicklaus Course og Super Crans Course. Desuden byder området også på træningsfaciliteter i form af driving range og putting green.

 

Af Jørgen Schultz
i Crans Montana

 

fakta

Golf i Crans Sur Sierre

Severiano Ballesteros-banen strækker sig over 6.341 meter fra hvid tee, fra gul tee skal der tilbagelægges 5.916 meter.

Fra blå og rød tee er der henholdsvis 5.353 og 5.059 meter.

Yderligere oplysninger om banen samt reservationer af starttider på banen kan foregå på Klubbens website