Tjekkiet har skruet op for det gastronomiske blus

Den kendte Prag-restaurant, La Degustation Boheme Bourgeoise, har en enkelt Michelinstjerne. Foto: La Degustation Boheme Bourgeoise

Der kan vælges mellem kreativitet Michelin-restauranter og lækre råvarer ude på markeder i storbyer som Prag og Brno. La Degustation Boheme Bourgeoise og Restaurant Field er et par af de kendte adresser.

I de tjekkiske storbyer Prag og Brno er der mulighed for at få store kulinariske oplevelser på alle niveauer. Fra opfindsomme serveringer på Michelin-restauranter til lækre råvarer på byernes markeder. En bølge af bistroer er desuden skyllet ind over byerne, og vegetarer behøver heller ikke gå sultne i seng.

Tjekkiet var det første land i den tidligere østblok, der opnåede en Michelin-stjerne, da restauranten Allegro i 2008 blev placeret i madlavningens superliga. Siden har Tjekkiet været inde i en stærk udvikling, bundniveauet et blevet løftet, og man har genvundet stoltheden ved den gastronomiske kulturarv. I dag kan man få store smagsoplevelser og mindeværdige måltider overalt i landet, men det er naturligt nok storbyerne Prag og Brno, der fører an.

Kokkene i aktion på den klassiske La Degustation Boheme Bourgeoise-restaurant. Foto: La Degustation Boheme Bourgeoise

Gourmet på budget

Er man mere konservativt anlagt er der ingen grund til at fortvivle: Der er naturligvis fortsat rig lejlighed i både i Prag, Brno og i resten af landet at blive godt gammeldags mæt i svinekød med knödel og kål og friturestegt ost med kogte kartofler eller chips. Tjekkiet er blandt de billigste lande i EU – det gælder også når man skal spise ude.

Det gælder eksempelvis Michelin-restauranten La Degustation Boheme Bourgeoise. Restauranten, som ligger i Prag, har en særstilling i Tjekkiet. Klassiske tjekkiske retter fra slutningen af det 19. århundrede bliver her tilberedt efter traditionelle tjekkiske opskrifter og moderne kogeprocesser. Degusteringsmenuen består af syv retter og er ledsaget af syv amuse-bouche, også kaldt kanapeer. Udover det har gæsterne den enestående mulighed for at observere kokkene i deres arbejde.

Restaurant Field i Prag serverer både frokost- og aftenmåltider. Foto: Restaurant Field

Sæsonens råvarer på Field

En anden mulighed er Restaurant Field – også i Prag.

Menuen består især af tidens sæsonråvarer. Disse råvarer tilbydes i traditionelle opskrifter, dog meget utraditionelt. I menuen indgår råvarer som marv, hale, snegle, majroe, men også mango eller fisk. Mellem de faste retter i Field er gåselever, der fortsat er meget værdsat på restauranten. Restauranten tilbyder frokostmenu, degusteringsmenu og à la carte menu.

Af Jørgen Schultz