En perle tæt ved tyske badebyer

Eikhof-banen ligger med en skøn udsigt til Østersøen. Med beliggenheden tæt ved havet er vinden ganske ofte i spil på den udfordrende bane.

Mesterskabsbanen Eikhof i Wittenbeck tæt ved badebyerne Heiligendam og Kühlungsborn i delstaten Mecklenburg-Vorpommern ud til Østersøen byder på svære udfordringer.

Wittenbeck, Tyskland: Når det gælder golfbaner, så har forbundsrepublikken Tyskland ikke færre end 792 golfbaner. En stribe af dem er nærmest mere eller mindre skjulte perler.

Et af eksemplerne ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det tidligere Østtyskland. Ostsee Golf Resort Wittenbeck ligger små 25 kilometer nordvest for Rostock – mellem de to traditionsrige badebyer Heiligendamm og Kühlungsborn.

Eikhof-banen er forholdsvis flad – og er anlagt i en herlig natur. Foto: GolfXtra

Badebyerne tiltrækker tusindvis af turister året rundt. Det er ikke mindst tyskere fra storbyerne, som flygter fra trængsel og lejligheder i højhusbyggerier. I stedet venter det milde havklima, de vidtstrakte østersøstrande, skovene samt vandrestierne. Området er garant for ren rekreation og afslapning. Også mange fra udlandet – ikke mindst os skandinavere – er tiltrukket af området.

Den tyske riviera. Sådan kaldes området, hvor turister fra alle samfundslag drager til. Lige fra de velhavende, som eksempelvis checker ind på det femstjernede Kempinski Grand Hotel – kulisse omkring G7-topmødet med kansler Merkel og præsident Obama som nogle af de fornemme gæster for mere end ti år siden.

Tysk svar på Skagen

I Kühlungsborn er der masser af caféer og restauranter, og en del af byen har det, som nogle vil kalde det tyske svar på Skagen.

Et par kilometer fra strandområderne ligger Ostsee Golf Resort Wittenbeck. Det er ikke ankomsten til klubben, som sætter de kæmpestore forventninger i gang. For klubhuset er en lille bygning med lavt til loftet, men hvor hyggen og gæstfriheden hurtigt tager over. Og så er her en dejligt spisekort med kendte tyske klassikere som schnitzler – men også mere moderne pastaretter. Og så er der et velassorteret vinkort og naturligvis Bier vom Fass. Køligt og velskænket med respekt.

Mesterskabsbanen Eikhof er en regulær golfmæssig udfordring. Banen har en usædvanlig arkitektur i form af små integrerede søer, vandløb, stenvægge, kampesten, spektakulær topografi og så en beliggenhed med en enestående udsigt ud over Østersøen.

Ikke så få tyske golfjournalister har konstateret, at Eikhof-banen er blandt de smukkeste rundt i Tyskland. Og så er der masser af udfordringer, for golfbanen har international klasse med en stribe huller, som er ganske svære, og som yderligere besværliggøres, når det blæser ind fra havet. Og det gør det ganske ofte på disse kanter.

Men banen kan også – for de heldige – opleves en fantastisk sommeraften, hvor der kun lige akkurat hviler en lun brise ind over anlægget.

Åbnet i 2007

Banen blev åbnet tilbage i 2007. I nogle år forud var de gamle landbrugsjorde med tungt entreprenørmateriel blevet flyttet rundt for at skabe en kuperet bane med masser af bakker, som gør, at de forskellige fairways er skjult for hinanden. Der er stort set ikke et eneste træ ude på banen, men det er egentlig først ved nærmere eftertanke, at den kendsgerning går op for spilleren efter runden.

Wittenbeck står særdeles velplejet med masser af kvalitet. Foto: GolfXtra

For der er nok at slås med rundt på banen, som fra gul tee strækker sig over hele 6000 meter. Og blæser vinden bare en smule, så er der en stribe modvindshuller, som trækker tænder. På 12 ud af de 18 huller er der vand i spil.

Det er Christoph Städler, som har sat stregerne til banen. Netop Wittenbeck-banen kaldes for én af hans bedste bedrifter. Omkring et halvt hundrede baner har han på samvittigheden rundt i Tyskland. Inden han gik i gang med at designe golfbaner, var Städler en succesrig golfspiller med talrige amatørmesterskaber. Et liv som professionel spiller gik han aldrig i krig med.

Allerede på hul 1 begynder udfordringerne. Der er vand i højre side stort set hele vejen frem til green. Fairway er kuperet og onduleret, så selv et drive ned i midterstriben kan ende ude i siderne. Indspillet ind til green skal over vand, så slagene skal sidde der straks fra start.

På hul 2 følger et par 3 hul på omkring 150 meter fra gul, hvor green ligger fuldstændig beskyttet af en sø samt bunkers.

Når det gælder valget af et signaturhul, så er det nærmest en smagssag. Der er flere kandidater. Men hul 4 – et par 3 hul på 140 meter – er et herligt hul. Teestedet ligger højt, og så gælder det om at finde green nede bag en sø.

Et andet bud er hul 15 – et par 5 hul på 482 meter. Efter drivet dukker der en sø op i højre side, som ligger helt frem til green. Men som om det ikke var nok, så skal slaget ind på green over søen.

Miljøet tænkt ind

Topografisk er banen et mønstereksempel på, når golfanlæg tænker på miljøet og naturen. Med den fokus, som miljøet og klimaet oplever i disse tider, så er Wittenbeck-banen en slags duks.

Når green på hul 13 forlades, og turen går videre mod teestedet på hul 14 – et langt par 3 hul på omkring 200 meter – er der en ganske særlig oplevelse, som glæder enhver naturelsker.

I et hegn mellem de to huller er der et enormt insekthotel. Her er kunstigt etablerede væresteder til bygning af reder – og giver optimal mulighed for overvintring. Det fremmer ikke kun bestøvning af planterne men holder samtidig bladlus og andre skadedyr i skak.

Dette konstante fokus på miljøet har for tredje år i træk givet en pris fra det tyske golfforbund. Det er i øvrigt rigtig mange tyske golfklubber, som gør sig store anstrengelser for at beskytte naturen og miljøet.

Det er ingen overdrivelse, at Eikhof-banen virkelig er en perle i et herligt landskab og med udfordringer ud på golfbanen, som gør, at ingen kan forvente at få tæmmet banen i første forsøg.

En unik golfoplevelse venter i Wittenbeck.

 

Af Jørgen Schultz
i Wittenbeck, Tyskland