Historisk luksushotel med det irgrønne tag midt i Hamborg

Hotel Vier Jahreseiten ligger ved Binnenalster i hjertet af Hamborg.

Hotel Vier Jahreszeiten tæt ved Binnenalster i den nordtyske millionby har det hele. Grundlæggeren ønskede, at hver gæst skulle behandles, som var de på besøg i hans eget hjem.

Hotel Vier Jahreszeiten emmer ikke blot af historie. Fra hotellet er der den skønneste udsigt ud til den såkaldte Binnenalster – den mindste af de to søer nærmest midt i Hamborg.

Ejendommen er med sin kridhvide facade og det karakteristiske irgrønne kobbertag en af de allersmukkeste midt i hansestaden. Hotel Vier Jahreszeiten har sin egen særlige historie. Et kig i gæstebogen viser med al tydelighed, at hotellet er og bliver en fornem og eftertragtet adresse i byen. Flere konger, dronninger og prinser har været stamgæster, og inden han blev fældet af Watergate-skandalen, var også Richard Nixon gæst.

Nedenfor luksushotellet sejler mange af de gamle dampere, som tusindvis af turister stiger ombord i for at se Hamborg fra vandsiden.



Når Hotel Vier Jahreszeiten hører til i verdenseliten, så hænger det sammen med den service, der ydes. Det var den sydtyske gastronom Friedrich Haerlin, som købte ejendommen i 1897. Dengang talte hotellet kun beskedne 11 værelser, og Haerlin havde filosofien klar fra dag et. Han sagde til sin hustru, at gæsterne skulle behandles, som var de gæster i deres private hjem. Der skulle være pænt og rent, køkkenet skulle præstere kvalitetsmad, og Haerlin ville kende de gæster personligt, som overnattede mere end en enkelt nat.

Service, service, service. Det var Friedrich Haerlins motto. Netop den filosofi har holdt ved lige siden. Det er som om, at hver eneste ansat – fra dørmanden til direktøren – alle sætter al deres fulde koncentration ind på, at den enkelte gæst skal føle sig i centrum. Uanset om det er verdensstjerner eller turister klædt i afslappede jeans og polo.

Hver eneste gæst tæller

Med årene fik Friedrich Haerlin og senere sønnen, Fritz, der overtog styringen i 1936, foretaget opkøb af nogle af naboejendommene. Masser af murværk er væltet for at få plads til flere værelser og suiter. I dag tæller hotellet 156 værelser og suiter, som alle blev gennemrenoveret tilbage i 2010.

Wohnhalle ligger centralt i hotelbygningen.



Både på værelserne og rundt på hotellet findes et væld af antikviteter i form af kostbare møbler, malerier, vaser, gobeliner og andet interiør, som medvirker til at skabe atmosfære og historisk charme.

Fire restauranter har gæsterne at vælge mellem, og når det gælder det kulinariske, lader hotellet intet tilbage at ønske.
Den ældste restaurant bærer navnet Haerlin. Den blev åbnet helt tilbage i 1914 – og er en virkelig topadresse, når det gælder om at komme ud at spise med kniv og gaffel. To Michelinstjerner har restauranten, som er totalt moderniseret. Oppe i loftet hænger blandt andet en 250 kilo tung lysekrone bestående af 20.000 sorte krystaller.

I 1925 blev Grill-restauranten åbnet. Den dag i dag fremstår lokalerne i en Art Deco-stil, så restauranten er blevet betegnet som en af de smukkeste grillrestauranter i Tyskland.

De to øvrige restauranter er Doc Chengs med asiatisk inspiration samt Condi Lounge. Sidstnævnte er stedet, hvor der dagen igennem er muligheder for et lidt hurtigere måltid, og fra sidst på eftermiddagen trækkes gæsterne til med tapas og vin. Det er et velegnet sted at tage plads ved bordene efter golfrunden.

Hotellets hjerte

I hjertet af hotellet ligger det fantastisk elegante opholdssted – den såkaldte Wohnhalle med en historie, der går tilbage til 1912. Det er en oase af gamle og smukke møbler, og det er her, at gæsterne kan nyde en eftermiddagste eller kaffe på bedste britiske vis med hjemmebagte scones.

Ud over almindelige dobbeltværelser er der også mulighed for at checke ind i en af hotellets store suiter.



Om aftenen breder hyggen sig endnu mere, når pianisten tager fat, og hvor der er tændt op i den gamle, særprægede pejs. I baren er der gang i et uendeligt langt udvalg af cocktails.

Helt oppe på øverste etage ligger de helt store suiter med egne balkoner, hvorfra udsigten ud over Binnenalster er allersmukkest. Alstersuiten er på intet mindre end 180 kvadratmeter. Næsten samme omfang har Peter Ustinov-suiten – opkaldt efter den kendte britiske skuespiller, som ofte residerede på Vier Jahreszeiten. Hele tre soveværelser tæller denne suite, hvor den helt store familie kan rykke ind, hvis privatøkonomien ellers rækker til det.

Hotellets største suite er dog President Suite på fjerde etage. Ikke færre end 266 kvadratmeter stor er suiten.


Af Jørgen Schultz
i Hamborg