Seaside-golf på Samsø i særklasse

Green på hul 13 - set fra teestedet på hul 14.

Der er masser af udfordringer Samsø Golfklubs bane, som samtidig ligger med en uforglemmelig udsigt over Kattegat. Her er banens 18 huller – fra hul 1 til hul 18.

Samsø: Det er det enestående blik ud over Kattegat, som virkelig mejsler sig ind i hukommelsen, når det gælder en runde på Samsø Golfklub smukke seaside-bane.

LÆS MERE: Samsø Golfklubs fornemmelse for udvikling

Hul 4 – et par 3 hul på 140 meter; set fra green. Foto: GolfXtra

Men golfbanen med adresse på Besser Kirkevej er meget, meget mere end blot de smukke huller ved havet. Henrik J. Jacobsen, som har designet banen, har leveret et sandt mesterværk. Han har tænkt en del af de eksisterende træer ind i layoutet, og så har han udnyttet det kuperede landskab til at skabe spændende, udfordrende og smukke huller.

GolfXtra leverer her – hul for hul – en beskrivelse af de 18 huller, som fortjener at blive spillet langt mere end blot en enkelt gang.

Hul 1 – 320 meter par 4 hul fra gul (265 meter fra rød): Der drives blindt ud mod en fairway, som ikke kan ses, fordi den går skarpt nedad. Den største udfordring er søen, som ligger helt nede til højre for green. En overkommelig start, hvis bolden kan holdes tør.

Hul 2 – 350 meter par 4 hul (310 meter fra rød): Arkitekten Henrik J. Jacobsen har ladt træerne i venstre side stå, og også i højre side – dog længere fremme – står også nogle granvoksne træer. Det giver fra teestedet et indtryk af en særdeles snæver fairway. Men der er plads, og kan bolden holdes lige, så venter der et uhindret andetslag ned mod green.

Hul 3 – 445 meter par 5 hul (395 meter fra rød): Første par 5 hul, som ikke er vanvittigt svært. I højre side er der out of bounce, og det medfører bortvisning, hvis. Det går en anelse opad mod green, som er beskyttet af en bunker i højre side.

Hul 4 – 140 meter par 3 (120 meter fra rød): Første par 3 hul, hvor en sø i venstre og en bunker til højre for green er de store udfordringer. Midt på green er der en betydelig hældning, og afhængig af pindplacering, kan hældningen komme gevaldig i spil, når der skal putttes.

Hul 5 – 345 meter par 4 (305 meter fra rød): Nøgle 1 viser scorekortet. Det er approachslaget ind over vand, som besværliggør hullet. Men kan drivet eller andetslaget bringes langt nok frem eller forholdsvis tæt på søen, så er slaget mod green reelt overkommelig. Men søen har kostet mange bolde.

Hul 5 er i følge handicapnøglen det sværeste . Andet- eller tredjeslaget skal typisk hen over vandet for at komme på green. Foto: GolfXtra

Hul 6 – 320 meter par 4 (280 meter fra rød): Et formidabelt golfhul; intet mindre. Banearkitekten har ladet fire træer stå ude på fairway. Kan drivet sendes forbi træerne, venter der et forholdsvist let indspil. Men langt de fleste må nok sande, at de kommer til at ligge, så træerne risikerer at komme i spil.

Baneguidens beskrivelse af hul 6. Bemærk de fire træer på tværs på fairway.

Hul 7 – 320 meter par 4 (275 meter fra rød): Endnu et fremragende golfhul. Fairway skråner mod højre, og det gælder om at komme så langt frem for at nå åbningen i træerne, så der er et frit slag mod green. De rigtig modige slår venstre om træerne, men det kræver præcision og en heldig landing.

Hul 8 – 150 meter par 3 (125 meter fra rød): Fantastisk par 3 hul – første kandidat til banens signaturhul. Bunkeren til højre for green tager sig af alt, hvad der er for meget i højre. I strid modvind kan hullet være overordentlig svært.

Hul 9 – 435 meter par 5 (385 meter fra rød): Fra et højtliggende teested drives der ned mod en fairway, hvor to bunkere truer. Andet- eller tredjeslaget op mod green foregår via en smal fairway med træer i venstre, og så går det betydeligt opad. Ved green er der en bunker bag, som fanger alt, hvad der er slået for langt.

Hul 10 – 435 meter par 5 (385 meter fra rød): Endnu et par 5 hul – men denne gang i retning mod havet. Et smukt view er der ud over anlægget med Kattegat bagerst. Kan bolden holdes på fairway, så er det formentlig det letteste af par 5 hullerne på banen. Fremme ved green er der en green i højre side.

Hul 11 – 130 meter par 3 (115 fra rød): Bunkeren til højre for green bør for alt i verden undgås. Den er forholdsvis dyb, og afhængig af pindplacering venter der et vanskeligt bunkerslag. Bedre er det at spille sikkert i venstre side og tage sine to putt.

Det fantastisk smukke hul 8 – fra teestedet går det direkte mod Kattegat. Foto: GolfXtra

Hul 12 – 325 meter par 4 (280 fra rød): Ude på fairway fanger en bunker alt, hvad der er slået for meget i højre. Der venter et svært slag mod green, som ligger højt oppe, og hvor green samtidig er i to niveauer. Et put op af bakke er klart at foretrække.

Hul 13 – 330 meter par 4 (275 meter fra rød): Der drives blindt ud på hullet, som er endnu et stærkt par 4 hul på banen. Green ligger rigtig godt beskyttet med en sø i højre side samt en bunker i venstre side.

Hul 14 – 435 meter par 5 (390 meter fra rød): Rundens sidste par 5 hul. En sø i venstre er i spil i drivet, hvor de langtslående kan slå over. Herfra spiller hullet opad – og i modvind ganske vanskeligt. Advarsel. En bunker foran green i højre side kan ses fra fairway. Men lige bagved ligger endnu en, som ikke kan ses. Hold til venstre på green, som samtidig er onduleret.

Hul 15 – 145 meter par 3 (120 meter fra rød): Rundens sidste par 3, som spiller nærmest direkte i retning mod havet. Foran green ligger en bunker. Med vind ude fra havet kan hullet spille noget længere.

Hul 16 – 345 meter par 4 (300 meter fra rød): Er det Danmarks smukkeste golfhul? Det er i hvert fald en kandidat til titlen. Med stranden liggende lige til venstre langs hele hullet er her ikke bare smukt. Det er samtidig også et stærkt golfhul, hvor en række bunkere truer oppe ved green.

Hul 16 er ikke bare smukt; det er samtidig er stærkt golfhul helt ude fra strandkanten. Foto: Mette Liholm

Hul 17 – 360 meter par 4 (315 meter fra rød): Så er det farvel til havet – men ikke til besværlighederne. En række store træer i højre side skal for alt i verden undgås. Hullet spiller voldsomt opad mod green, og en sø i venstre side er samtidig i spil. Endnu et rigtigt godt golfhul.

Hul 18 – 285 meter par 4 (245 meter fra rød): Det er ikke det sværeste hul, som er gemt til finalen. En bunker ude på fairway kan drille, men holdes bolden fri af sandet er der en rimelig god mulighed for at komme på green. En bunker til højre for green kan ikke ses nede fra fairway.

 

Af Jørgen Schultz
på Samsø

 

fakta

Om banen

Der er tre teesteder på Samsø Golfklubs bane. Banens par er 72.

Hvid tee: 6.073 meter
Gul tee: 5.615 meter
Rød tee: 4.885 meter