Sweet home Alabama …

Klubhuset er omdrejningspunktet ved Shoal Creek - og rummer også værelser til indkvartering. Foto: Shoal Creek Club

I de enorme skove i sydstaten Alabama har Jack Nicklaus – som ung banedesigner – fået skabt en tidløs klassiker. Shoal Creek har flere gange været vært ved de store majorturneringer.

Alabama, USA: Nede i den amerikanske sydstat Alabama ligger byen Birmingham. En lille halv times kørsel i sydøstlig retning er der til Shoal Creek Golf Course. 

En perle. Omkranset af skovområder lige så langt øjet rækker. 

De fleste af hullerne ligger nærmest helt for sig selv omkranset er kæmpe træer. Her er det 13. hul – et par 3 hul. Foto: Shoal Creek Club

Det var Hall Thompson, der tilbage i midt-70erne gik med en drøm om at etablere en golfbane i de naturskønne omgivelser. Og drømmen gik i opfyldelse, da han bad om et møde med selveste Jack Nicklaus, som på det tidspunkt lige var begyndt at designe golfbaner. 35 år var Nicklaus dengang. 

Thompson, der døde i oktober 2010 i en alder af 87 år, ønskede at sikre, at banen ville være sjov for ham og hans kolleger, samtidig med det skulle være en bane i mesterskabs-kaliber. Og Nicklaus leverede på begge kriterier. Banen blev placeret mellem Oak og Double Oak Mountains i den sydlige ende af Appalacherne.

På en række af hullerne er der vand i spil – som her på 17. hul. Foto: Shoal Creek

Blev indviet i 1977

I sensommeren 1977 var det så vidt, og de første spillere kunne drive ud på en bane, som vakte opsigt. Den officielle indvielse fandt sted den 1. november, hvor Jack Nicklaus naturligvis var med som spiller. Ikke færre end 2000 gæster så med. 

Allerede syv år senere bliver Shoal Creek for alvor kendt, da banen bliver kulisse omkring den 66. udgave af majorturneringen PGA Championship, hvor Lee Trevino triumferer foran Gary Player og Lanny Wadkins. Ikke færre end 138.000 fans skabte trængsel ved banen. I 1990 var banen atter engang vært for PGA Championship. Senere har Shoal Creek også huset kvindernes US Open. 

Par 72-banen er hele knap 7400 yards – omkring 6700 meter – fra de bagerste teesteder.. 

Ved klubhuset er er der i den karakteristiske Williamsburg-stil opført fem gæstehytter, som gør det muligt at overnatte ved anlægget. Desuden er der nogle værelser øverst i klubhuset, så der alt i alt er 26 værelser. 

Shoal Creek er blevet en tidløs klassiker. Golfmæssigt er der i den grad tale om: 

Sweet home Alabama…

Af Jørgen Schultz 

Golfbaner i Alabama

10 gode golfbaner

Her er - i følge magasinet GolfDigest - de 10 bedste baner i delstaten Alabama:

Shoal Creek, C.C. of Birmingham (West), Birmingham
The Ledges C.C., Huntsville
Turtle Point Yacht & C.C., Killen
Robert Trent Jones Golf Trail at Capitol Hill (Judge), Prattville,
Old Overton Club, Vestavia Hills Vestavia C.C., Birmingham
Robert Trent Jones Golf Trail at Grand National (Links), Opelika
Kiva Dunes, Gulf Shores
FarmLinks G.C., Sylacauga