Udfordringerne står i kø i Langelands hatbakker

Fra flere af hullerne på Langelands Golfklub er der en herlig udsigt ud over Langelandsbæltet. Foto: GolfXtra

18 hullers banen ved Tryggelev på det sydlige Langeland skal spilles et par gange, før der er nogenlunde has på besværlighederne på en kuperet bane med en dejlig vekselvirkning mellem kortere og længere huller.

Tryggelev, Langeland: – Velkommen til Langeland…

Inde på kontoret i klubhuset i Langelands Golfklub sidder der denne lørdag et par venlige mennesker. En kvinde og mand udgør bare et par af de mange frivillige, som får tingene til at hænge sammen.

LÆS MERE: Forkælelse og gourmet på Skrøbelev Gods

LÆS MERE: Uforglemmelig fiskebuffet på Bagenkop Kro

Der er i sommerhalvåret to ansatte på lønningslisten, og de klarer det med vedligeholdelsen af den herlige golfbane. Og det gør de godt. En stor del af de øvrige opgaver er uddelegeret til de omkring 40 frivillige, som hver for sig og alle for én giver et nap med.

Par 3 hullet – hul 8 (her set bag fra) har en sø, der skal krydses for at komme på green. Den store sø i baggrunden er en fiskesø, som ikke er en del af banen.

Den kendsgerning, at omkring hver 10. af medlemmerne har viet en stor del af deres fritid på at holde golfklubben kørende, har betydet, at tidligere tiders skrantende økonomi er vendt. Det vælter ikke ind med penge, men der er sorte tal på regnskabernes bundlinje, lyder det ikke uden stolthed fra klubben.

De 18 huller – en par 71 bane – er placeret i et naturskønt område. Arkitekten Henrik J. Jacobsen, som har en anseligt antal andre danske golfbaner samt enkelte i Norge og Sverige på sit omfattende cv, har fået et særdeles smukt landskab at arbejde med.

Drilske huller

Banen er anlagt i de såkaldte og idylliske hatbakker, som i sig selv har sin charme. Her på Langeland hedder de faktisk ikke hatbakker – men bjerge eller banker.

Det er rundt i disse kuperede arealer, at ikke så få drilske huller giver betydelige udfordringer. For det banen ikke helt har i længde, det har den i stedet, når det gælder om at placere sig rigtigt. Det handler i høj grad om course management.
Efter et forholdsvist let åbningshul – et 433 meter par fem hul – kommer banens signaturhul allerede på hul to. Det er et brillant par 3 hul, hvor teestedet ligger højt, og hvor der kigges ned på en green, der fra højderne godt kan skræmme, fordi den virker uendelig lille.

Signaturhullet på Langelands Golfklub er hul 2 – et snedigt par 3 hul, hvor teestedet ligger højt og med en green, der har en sø faretruende tæt på.

Green er nu i virkeligheden pænt stor, men i venstre side truer en sø, mens der er fæl bunker til højre. Næsten uanset pinplacering vil det være en god ide at få landet bolden midt på en onduleret green, der godt kan resultere i et tre-put. Oppe fra teestedet er der i øvrigt også en fantastisk udsigt ud over Langelandsbæltet.

Henrik J. Jacobsen har i sit design formået at kreere nogle fæle knæk fremme ved green. Her er ikke blot mulighed for at lade bolden løbe ind på greens. Det er den udfordring, der kan og vil drille de fleste.
Selv om banen som nævnt ikke hører til de længste med 5.326 meter fra gul tee og 4.503 meter fra rød tee, så er der alligevel en blanding af lange og korte huller rundt på anlægget.

Blandt de lange huller hører så sandelig hul 4 med 355 meter, hvor et stengærde udgør en alvorlig forhindring, hvis ikke lige drivet har fundet midterstriben på fairway. Green er samtidig designet med tre plateauer, så den forkerte placering kan koste dyrt.

Allerede på det næste hul venter et kun 270 meter kort par 4 hul, som rent faktisk kan drives. Det kræver dog ikke blot en virkelig langtslående, men også modig spiller, for bolden skal både flyves hen over out of bounce-område og et gammelt dige. Forsigtighed er nok at foretrække, for green er samtidig gemt bag en sø.

Sådan fortsætter rundturen, hvor et andet favorithul er hul 13 – et 285 meter par 4 hul, hvor teestedet igen ligger højt, og hvor spilleren – alt afhængig af vindretning – kan fristes til at skyde genvej over en lavtliggende sø. Netop hul 13 har et af de karakteristiske knæk omkring green, som gør indspillet vanskeligt.

 

Af Jørgen Schultz
på Langeland

 

v