Costa del Sol i fokus: Sotogrande er Solkystens smørhul

Sotogrande er et af de mest eksklusive ferieområder på Solkysten. Foto: Cadz Turismo

Costa del Sol. Costa del Golf. Golfen er en del af Solkystens identitet. GolfXtra sætter i de kommende uger fokus på baner, hoteller og restauranter fra det sydlige Spanien. Her gælder det Sotogrande.

Costa del Sol, Spanien: Ude på den trafikerede A7 fra Malaga i retning mod Algeciras fortæller skiltene sit tydelige sprog.

Costa del Sol.

Costa del Golf.

Golfen er en betydelig del af Solkysten. GolfXtra sætter her i august o september 2022 fokus på den sydlige del af Spanien.

Vi begynder med Sotogrande. Gennem årtier røg byggeriet og infrastrukturen nærmest ud af kontrol flere steder på Solkysten. Men i modsætning til områderne ved eksempelvis Torremolinos, Fuengirola, Marbella og Mijas, hvor byggeriet en overgang gik helt i selvsving, så har Sotogrande længere sydvest op holdt fast i sin historie og sin arkitektur.

Klubhuset ved San Roque-anlægget lidt uden for Sotogrande. Foto: GolfXtra

Sotogrande er velkendt som et arkitektonisk udstillingsvindue på Costa del Sol med stilarter, der varierer fra det traditionelle andalusiske, usædvanlige mauriske byggerier til det 21. århundredes moderne design.

Sotogrande er på mange måder et regulært smørhul.

Det gælder også golfmæssigt. Ganske få golfområder rundt i Europa har et så stort antal af kvalitetsbaner, som det er tilfældet i Sotogrande på Costa del Sol.

Sotogrande er en af de mindre byer kystbyer på Costa del Sol. Omkring 3.000 indbyggere udgør den lokale befolkning i området, som kun ligger 25 kilometer øst for Gibraltar.

Eksklusivt ferieområde

Men Sotogrande har gennem de sidste snart seks årtier udviklet sig til et eksklusivt ferieområde med masser af pragtvillaer samt hoteller. Der er tale om et indhegnet område, hvor der ikke er adgang for fremmede. Sotogrande er et turistmæssigt mekka – og er blevet kendt for sin marina, lystbådene, luksusvillaer, poloområder og den luksuriøse middelhavsstil.

Mens store gitterlåger afskærer uvedkommende fra at skaffe sig adgang til boligområderne samt til lystbådehavnen, så er der anderledes adgang for fremmede, når det til gengæld handler om det væld af fantastiske golfbaner, som Sotogrande har at byde på. Men der skal gribes til lommerne.

Valderrama er kronjuvelen, når det gælder golfbaner på Soliysten. Foto: Valderrama.com

Kronjuvelen Valderrama

Med undtagelse af Skotland er der vel næppe et sted i Europa, hvor nogle af de ypperste golfbaner ligger så tæt, som det er tilfældet som ved Sotogrande. Nærmest side om side ligger kvalitetsbanerne som perler på en snor. Almenara Golf Club, San Roque-banerne, La Cañada, La Reserva, Real Club Sotogrande – og så selvfølgelig kronjuvelen Valderrama.

Sidstnævnte behøver ingen yderligere præsentation – men er mange gange kåret som den bedste bane på det europæiske kontinent med dens fantastiske historie som værtsbane for Ryder Cup’en tilbage i 1997. Med danske Thomas Bjørn på det vindende mandskab.

Ryder Cup-stemning er der også på San Roque i det imposante klubhus. Der hænger endnu skilte ind til de lokaler, hvor europæerne holdt til, og hvor modstanderne fra USA opholdt sig. I forbindelse med San Roque er der et hotel, og det var her, at spillere og deres familier var indkvarteret, samtidig med at træningen til dels foregik på San Roque. På dørene ind til lejlighederne står fortsat navnene på begge holds spillere – inklusive Thomas Bjørn.

Velkomsten til La Reserva-klubhuset. Foto: GolfXtra

Ingen kan tage Ryder Cup-historien fra Valderrama og San Roque. Men ganske mange golfere betragter La Reserva-banen som en bane, som med årene ganske enkelt bliver bedre og bedre. Det er en typisk parkbane med masser af pinje-, kork-, ege- og eucalyptustræer. Banen er designet af navnkundige Cabell B. Robinson og drives i dag af Troon Golf.

Det begyndte i 1962

Historien om den eksklusive urbanisering går tilbage til 1962, da ideen til ferieområdet bliver skabt af parret Joseph og Mercedes McMicking fra Filippinerne. På deres rejser langs de idylliske kyststrækninger fik de øje på Sotogrande, hvor der var plads til at skabe et område med byggeri af ferieboliger.

De ledte – i øvrigt med en motorcykel som transportmiddel – efter et område, der kunne udvikles til et turistområde med boliger, hoteller samt aktiviteter på land og til vands. Det fandt de i området Finca Paniagua ved San Roque. Siden har området udviklet sig til at være et af de dyreste privatejede ferieområder i Europa, når det gælder om at erhverve villaer.

 

Af Jørgen Schultz
i Sotogrande, Spanien