Costa del drama på Alcaidesa Links

Signaturhullet på La Hacienda Alcaidesa Links er og bliver det fantastiske par 5 hul. Det mest fotograferede golfhul i Spanien, hævder mange. Foto: GolfXtra

Den 15. juli 2022 blev en historisk dato for La Hacienda Alcaidesa Links Golf Resort. Efter en omfattende modernisering står banen med sin fantastiske beliggenhed ud til Gibraltarstrædet nu knivskarp og fyldt med udfordringer.  Næste højdepunkt i udvidelsesprojektet bliver indvielsen af et 5-stjernet hotel.

Costa del Sol, Spanien: Den 15. juli 2022 var en længe ventet dato på anlægget La Hacienda Alcaidesa Links ud til Gibraltarstrædet på den spanske solkyst.

Velkommen til La Hacienda Alcaidesa. Fra klubhuset er der fri udsigt ud over havet. Foto: GolfXtra

Kun ganske få kilometer fra den britiske enklave Gibraltar ligger La Hacienda Alcaidesa Links. Et golfanlæg, som er alt andet end nyt. Præget af de to golfbaner, masser af villaer, lejligheder og hotel. Og som et kvalitetsstempel er også medlemskabet af det prestigefyldte netværk; European Tour Destinations.

Tilbage i begyndelsen af 1990’erne var det en britisk byggekoncern, som satte gang i et omfattende projekt med de to baner – Alcaidesa Links og Heathland. De britiske arkitekter Peter Alliss og Clive Clark satte stregerne til Alcaidesa Links; den eneste af sin slags i det sydspanke område.

Heathland, som har en anderledes karakter, blev designet af britiske Dave Thomas.

Åbningshullet er en forholdsvis blød åbning. Ud over nogle bunkere ude i landingsområdet er par 5 hullet overkommelig – særligt i medvind. Foto: GolfXtra

Pittoresk beliggenhed

Det mest slående ved Alcaidesa Links har gennem årene utvivlsomt været den fantastiske og pittoresk beliggenhed ud til Middelhavet. Golf helt ude ved havet er en sjældenhed på Costa del Sol, og selv om mange baner har udsigt til det blå hav, så er Alcaidesa Links den bane, som nærmest rører havet mest. Mellem banen og stranden er der kun en smule lav vegetation.

De nye tider for La Hacienda Alcaidesa-anlægget begynder reelt i december 2019, da golfbanerne bliver erhvervet af Javier Illán Plaza, chef for det spanske udviklingsselskab Millenium Hospitality Real Estate.

Plaza besluttede sig relativt hurtigt for at sætte gang i en omfattende renovering af Links-banen. Den amerikanske arkitekt Kurtis Bowman bliver engageret til jobbet. Han har tidligere en periode som helt ung været ved Augusta National – og kom senere til Nicklaus Design. Bowman har arbejdet på flere projektet i Californien samt i Den Dominikanske Republik. Han lægger ikke skjul på, at en del af inspirationen til arbejdet i det spanske kommer fra baner som Cypress Point og Peeble Beach.

Green på 4. hul ligger usædvanligt smukt. Foto: GolfXtra

Det mest fotograferede hul

Som mange linksbaner har Alcaidesa også en ud-og-hjem-rute. Flere huller og greens bliver ændret ved det omfattende redesign, men signaturhullet er og bliver 5. hul – et fantastisk par 5 hul, hvor teestedet ligger højt, og hvor der drives ned på en fairway, der afsluttes af en lille slugt. Det er nok det mest fotograferede golfhul i Spanien med The Rock of Gibraltar liggende ude som bagkulisse. 12 kilometer er der i luftlinje. Langtslående har muligheden for at nå green i to slag. Hullet er blot 460 meter fra gul tee.

12. hul – et svært par 3 hul – er ét af hullerne helt nede i vandkanten. Foto: GolfXtra

Hullerne 5 til 14 spiller i nærhed af havet, og det er en blanding af svære par 3 huller samt kortere og længere par 4-huller, som veksler fornemt.

Fra 14. hul og resten af turen hjem mod klubhuset går det opad, og det er her, at Bowman’s evner virkelig er blevet testet. 17. hul – et par 3 hul – er inspireret af 8. hul på Pine Valley i USA, hvor Bowman har bygget to greens adskilt af en enorm bunker i midten.

Med færdiggørelsen af renoveringen og en perfekt beliggenhed tæt ved San Roque betragtes Links Course som et de aktuelt mest spændende golfbaneprojekter i Europa.

SE VIDEO FRA ANLÆGGET

Femstjernet hotel under opførelse

Udvidelsesprojektet har også omhandlet et nyt moderne klubhus, driving range og et træningsområde. Og det slutter ikke her, for næste fase bliver opførelsen af et femstjernet hotel med 150 værelser, halfway-house, restaurant, 51 luksusvillaer og en beach club.Modeniseringen af linksbanen skal senere følges op med et redesign af Heathland.

Når hotellet står klar om et par år, vil La Hacienda Alcaidesa-anlægget utvivlsomt tage sin del af omsætningen fra golfturister.

Linksbanen kan alt andet lige kaldes for: Costa del Drama.

LÆS MERE OM GREENFEE-PRISER

 

Af Jørgen Schultz
i San Roque, Spanien